Недоволни от преференцията, в БСП заговориха за смяна на Изборния кодекс

OFFNews 28 май 2014 в 11:54 12111 33

Антон Кутев

Снимка Сергей Антонов

Антон Кутев

Недоволни от преференциалното гласуване, в БСП заговориха за поредна промяна на правилата за гласуване само три дни след изборите за Европейски парламент.

"Един час след като се изтегли името на №15 в листата ни имах разговор със Сергей Станишев и му казах "Ей сега ще видиш как Момчил Неков ще стане евродепутат.

Тук проблемът е на Изборния кодекс донякъде. Защото аз приветствам изцяло идеята за преференциалния вот и изобщо за всякакви форми на мажоритарно гласуване. Но те трябва да имат някакви рамки, за да се избягват грешки. Даже се опасявам, че много от нашите хора са отбелязали само №15 в кръгчето и има много невалидни бюлетини. 

...

В изборите за национален парламент преференцията е 7% и тя не важи за първия в листата, което е доста по-смислено от това, което приехме за европейски избори", заяви депутатът от БСП Антон Кутев в интервю за bTV тази сутрин.

Въпреки очевидното състояние на шок в левите редици днес Кутев заяви, че "каквото и да се говори за тежките загуби на БСП на тези избори, а ние наистина имаме загуба, в крайна сметка ние сме втората политическа сила. И то след като 10 месеца всякакви хора се разхождаха по главата на правителството и на БСП. След като бяха вложени изключително много усилия и енергия в това да бъде омаскарена изцяло партията. До преди 3-4 месеца се считаше за напълно невъзможно изобщо да има някаква легитимност, едва ли не, на БСП и на това правителство.

Лошата ми новина за всички, които се опитват да зачеркнат БСП от картата е, че това няма да стане – било е и по-тежко".

Според Кутев лидерът на партията Сергей Станишев не трябва да подава оставка въпреки 11-ата си загуба на избори.

"Сергей направи много в тази кампания. Никога не съм го виждал, при неговото ниво на ангажименти, да свърши толкова много работа вътре в България, обикаляйки всички области", защити го Кутев.

Трябвало да се поеме персонална отговорност на загубата на БСП на изборите, но тя можела да се поеме и по друг начин.

"Трябва да има разговор за съдбата на самото Изпълнително бюро", каза Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!