Не са изключени санкции за България заради Македония, твърди американски конгресмен

OFFNews 16 януари 2022 в 10:20 4969 2

Снимка Wikimedia

Клаудия Тени

Не е изключено налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, особено ако София не промени позицията си.

Това заяви в интервю за македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени.

Тени и още 12 други конгресмени изпратиха до посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Северна Македония. По думите ѝ отговор от посланика все още няма.

В интервюто Тени коментира и нерегистрираната у нас партия ОМО „Илинден“, която се обявява за политически представител на македонското малцинство. „Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително“, казва тя.

„Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но те биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те (българите - б.р.) продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Клаудия Тени е представител на Републиканската партия, съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество. По данни на bTV отворените данни показват, че тя има стандартния профил на консервативен политик от Републиканската партия. По време на последната си кампания тя е била сред най-крупните получатели на дарения от организации, борещи се срещу правото на аборт.

Интервюто ѝ идва малко след като анонимни сайтове пуснаха фалшивата новина, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял официално да бъде признато македонско малцинство. Посолството на САЩ у нас отрече това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

16.01 2022 в 11:54

Е, то това не е тайна. Пука им на тях за македонския гражданин, всичко е геополитика.

Проблемът за нас е, че маквтата добре осъзнават това, и получават гаранции на тайните си разговори с ЕС и САЩ. И това ги окрилява да не търсят диалог с нас и подобремие на условията на българското малцинство, а напротив - да издигат сламени човеци и да манипулират собственото си население и общественото мнеие в ЕС.

Ти му казваш - не ми унижавай събрата, он ти крещи - езика си е наш! И тяка от години.
 
X

Да помогнем на украинските деца!