Quantcast

"Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата"

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2014 в 14:59 910 6

Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата, при всички случаи в средата на миналата година беше значително по-лошо, но тогава не се коментираше по този начин. Струва ми се, защото основната задача бе да работим за стабилизирането не с приказки.

Това каза бившият премиер Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС. 

Той припомни тезата си, че при политическа нестабилност, в каквато управляваше правителството му, е трудно да се сбъдват икономическите прогнози. 

"Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента", коментира той изявленията на председателя на временната бюджетна комисия Менда Стоянова, според която 1.5 млрд.лв. от новия заем ще отидат за покриване на допълнителен дефицит заради неизпълнение на приходите. 

"В началото на 2014 г. приходите изобщо не изглеждаха кухи, оспори твърденията й Орешарски. Те станаха такива в резултат на цялостното икономическо развитие, повлияно от нивата на политическата стабилност. А, спомнете си, че самата г-жа Стоянова говореше за по-малка сума през лятото, отбеляза той. Политическата нестабилност не е най-добрата среда, в която се сбъдват икономическите прогнози", каза бившият премиер.

Орешарски смята още, че не е правилно БНБ да поема целия негатив от случая с КТБ. "Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ", коментира той.

По думите му Централната банка с подкрепата на правителството са изработили ясен план за действие. "Без действащ парламент не беше възможно да се направи никаква законодателна инициатива и да се пристъпи към по-активни мерки на реакция по отношение на кризата в банката. Според правомощията на БНБ, така както са записани в закона, вие сте прави - те са много ясни, но означаваха фалит на банката, поясни бившият премиер. В същото време публиката искаше от Централната банка да не се прибягва до тази мярка - това е обяснението, потвърди той. Усилията на БНБ, все пак, бяха да бъдем в условия на известност, когато вземаме решения, а не да се действа сляпо по закона, продължи Орешарски. Ако беше сляпо по закона - веднага трябваше да се обяви КТБ в несъстоятелност", посочи той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2014 в 19:25

Че Орешарски не мисли всички знаем.
Жалкото е, че го оставихме да се изсули ЖИВ!

18.11 2014 в 18:59

Че к'во да и е лошо на държавата - раята си трая, червените изчадия си разигеават коня...

18.11 2014 в 16:58

Той можел да мисли! Ама самостоятелно ли?

18.11 2014 в 16:09

Колко хубаво, че вече не сте премиер г-н Орешарски! "Политическата нестабилност не е най-добрата среда" - ДОБРО УТРО! Затова точно са планирани "кухи" приходи, защото беше ясно, че тая няма да я бъде. А изразът, "сляпо по закона" слава богу го казва човек, който (УРА!) не е във властта!

18.11 2014 в 16:02

Наглец!

То е ясно, че орехов няма никакво самоуважение, ама няма ли някой дърт комундел да му каже да спре да се излага повече.

Мислех си, че човек не може да изпадне по-ниско от това същество, на съм грешил.

18.11 2014 в 15:55

А бе, а де.