Томислав Дончев: Около КТБ е имало алтернативен център на властта

ОFFNews 11 ноември 2014 в 20:46 3335 3

Томислав Дончев.
Томислав Дончев.

Около КТБ е имало алтернативен център на властта. Имало е една власт, която е публична и дава отчети за свършеното пред обществото, и друга власт, която не е толкова публична и не държи отчет на никого. Не бива да допускаме този модел да се появи отново на друго място.

Това заяви пред bTV вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

Ако няма осъден по аферата КТБ, значи не бива да бъде осъждан нито един джебчия в България, каза Дончев.

За да има гаранция, че моделът „Кой“ няма да бъде повторен, на нас ни е необходима цялата истина – какво се е случвало, кой е въвлечен в цялата история, кои са митологичните фигури с големи сметки, безлимитни кредитни карти, добави още той.

Според него ще бъде недопустимо накрая на сагата с банката да бъдат обявени за виновни 1 оперативен счетоводител и 2 касиери.

Томислав Дончев прогнозира тежко положение през следващата година за редица фирми, общини, болници и т.н., които са си държали парите в КТБ.

72% от целия инвестиционен ресурс на държавата идва от еврофондовете, които ако бъдат спрени, България ще изпадне в невъзможност да строи, каза още вицепремиерът. Дори най-амбициозните прогнози обаче показват, че най-вероятно няма да има плащания тази година по новия програмен период 2014-2020 г. и 2014 г. ще бъде нулева в това отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови