НДК, 12 ч.: 67 души номинират официално проф. Герджиков за президент

Ректорът на СУ в платен отпуск от 4 октомври до 21 ноември, тримата му заместници с пълномощни да го представляват

Александра Маркарян 03 октомври 2021 в 07:40 3716 2

Анастас Герджиков

Снимка Александра Маркарян

Проф. Анастас Герджиков на откриването на академичната година в СУ на 1 октомври 2021 г.

Инициативен комитет официално ще издигне кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, за президент. За целта 67-те души в него, председателствани от юриста и бивш депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, ще се съберат днес в зала 6 на НДК от 12 ч.

Сред тях са бившият ректор на СУ проф. Боян Биолчев, бившите министри на образованието: Красимир Вълчев - по чиято инициатива се очаква ГЕРБ да подкрепят кандидатурата на проф. Герджиков; проф. Румяна Коларова и проф. Владимир Атанасов - министър по времето на Симеон Сакскобургготски, отстранен предсрочно заради корупционен скандал с приема в гимназиите след VII клас.

В списъка, публикуван вчера от БНР, са още Вили Лилков, проф. Милена Стефанова (СУ), ректорите на седем висши училища - Химикотехнологичен и металургичен университет-София, Национална спортна академия, Икономически университет-Варна, Медицински университет-Плевен, Тракийски университет-Стара Загора, Аграрен университет-Пловдив и Шуменски.

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК НА ВКЛЮЧИЛИТЕ СЕ В ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ

Зад кандидатурата официално застават също социалният антрополог Харалан Александров, писателят и драматург Стефан Цанев, сценаристът Юрий Дачев, директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, на театър „София“ – Иреней Константинов, актьорите Филип Аврамов и Тончо Токмакчиев, музиканти и певци, сред които Милена Славова, Михаил Белчев, Никола Коцев, Теодосий Спасов, Тони Димитрова, Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров.

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева и кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов - също са се включили.

Очаква се днес за кандидат за вицепрезидент на проф. Герджиков да бъде номинирана полк. Невяна Митева.

В отговор на въпроси от OFFNews от Софийския университет днес уточниха, че проф. Герджиков е подал заявление за отпуск от 4 октомври до 21 ноември.

През този период ще бъде заместван от тримата заместник-ректори, които и до този момент имат пълномощно да го представляват – доц. Георги Вълчев, проф. Елиза Стефанова и проф. Васил Маринов.

Проф. Герджиков ще е в платен отпуск, защото има голям брой дни неизползван отпуск, а в такива случаи практиката в Софийския университет е да се взема платен отпуск при всяка възможност, за да се намали размерът на бъдещото обезщетение за невзет отпуск - разясняват от университета.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството