Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НАТО засилва военното си присъствие в Източна Европа

OFFNews 24 януари 2022 в 12:50 4732 1

Съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа в момент, когато напрежението около военното струпване на Русия около Украйна нараства, съобщиха от Алианса.

В последните дни някои държави от пакта обявиха, че предприемат или планират действия на източния фланг на континента, пише в съобщението. Така например Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района. Испания изпраща кораби и обмисля да подкрепи България с изтребители от своите сили за бързо реагиране, а Франция е готова да разположи свои сили в Румъния. Холандия изпраща два изтребителя F-35 в България от април в подкрепа на дейностите на НАТО по охрана на въздушното пространство в региона и поставя в готовност кораб и сухопътни части за силите за бързо реагиране на НАТО. САЩ проучват възможността за разширяване на военното си присъствие на източния фланг на Алианса, пише още в съобщението.

"НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В съобщението се отбелязва, че в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. НАТО увеличи присъствието си по източния фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Тези части, водени съответно от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Тяхното присъствие показва, че нападение срещу един съюзник ще се възприема като атака срещу целия пакт.

Преди 2014 г. в източната част на Алианса нямаше сили на НАТО, се уточнява в съобщението.

Междувременно Държавният департамент нареди на дипломатите си и техните семейства да се изтеглят незабавно от Украйна заради заплаха от руски военни действия. Великобритания предприе същия ход.

За момента Европейският съюз не планира изтегляне на семействата на своите дипломати от Украйна, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел с обяснението, че не е ясна причината за действията на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!