Напрежение между Русия и България след обидно изказване за кабинета "Близнашки"

Юлиан Христов Последна промяна на 08 октомври 2014 в 13:02 8686 61

Коментар на Дмитрий Рогозин в Туитър

Напрежение между България и Русия породи изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет "Близнашки".

В профила с в "Туитър" вчера Рогозин обвини българския премиер Георги Близнашки, че е предал Русия.

„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин.

Две български министерства реагираха остро срещу изказването - на отбраната и на външните работи.

Те подготвят съвместна позиция във връзка с изказването.

Реакцията на Рогозин е по повод решението на българското правителство да намали своята зависимост от Русия във въоръжението на армията като замени руските изтребители със западни, които са съвместими с НАТО. След влизането на България в НАТО военновъздушните сили имат сериозни затруднения с ремонта на изтребителите поради трудни преговори с руската страна.

Днес на заседание на Министерски съвет изявлението на Рогозин е било обсъдено като е взето решение за отговор с позиция, която се очаква да излезе до края на деня. 

"Коментирано беше това изказване на колегата Рогозин, въпреки че има разлика между вицепремиер и туитър-премиер, но така или иначе ситуацията е коментирана, ще има позиция на Външно министерство. Доколкото разбирам, обвиненията, които са отправени към България, е, че тя е проявила агресия към Русия, проявявайки нелоялност към нея. Тоест, това е един комплимент за това, че ние сме защитили българския национален интерес, макар и това да не е било приятно на някого", коментира пред журналисти след днешното заседание на Министерски съвет вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов

Рогозин е познат в социалните медии с активността си и често ексцентричните си изявления. В началото на януари 2014 година чрез профила си в туитър той отправи поздрав за нова година към американското военно министерство като публикува снимка на руска балистична ракета, пред която, наред с руски военни, са се наредили Дядо Мраз и Снежанка. Рогозин е сред руснаците, на които САЩ забрани достъп до страната и блокира недвижимото им имущество и банкови сметки. 

Реакцията на Рогозин не закъсня. В Туитър тогава той написа: 

"Другарю Обама, а какво да правят тези, които нямат сметки и собственост в чужбина? Или не сте мислили за това?"

През май румънските власти забраниха на руски правителствен самолет, в който по това време се возил Рогозин, да прелети над въздушното пространство на страната. Само ден преди това да стане официално известно, Рогозин написа отново в Туитър, че българските власти били готови да вдигнат изтребителите си, ако самолетът на Рогозин не се съобрази със забраната на румънците и опита да прелети над българска територия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2014 в 01:41

Девочонка, я си взимай партакешите и отивай там, от където си дошла. По принцип съм гостоприемна и се отнасям с уважение към всички хора, но презирам тези, които те ругаят след като им ядеш хляба. Хайде иди си с Бога и повече не се връщай!

18.10 2014 в 12:48

Работещ българин!!!!Да бе да!!!! Толкова години наред са ви тъпкали турците,клали и насилвали,та сега казваш че няма да се дадете под каквото и да е иго!кат сте толкова смели,що не възстанахте сами?!чета литературата ви и ме е яд да я чета толкова хвалби за смел народ....а истината е че само няколко човека бяха такива и до там!!!И нищо че до сега турците управляват държавата ви нали!!!но да ти си много езикат ама това е свойствено на българина САМО ДА ГОВОРИ!! и не ли заради НАТО останахте с голи дупета?!че нито армия нито ръждав самолет не ви остана,но нека нали те сега са снизходителни....суверенна държава ХА ХА само че суверинитета ви във властта на турските ви"братя" ...и нищо че Путин многократно изрично казваше,че сте им братски народ!!но нееее...нали трябва да се настрой нородът против Русия по такъв начин все ровят и провоцират такива недоразумения...за да няма стачки когато ще се сбратлите със запад!РОБ БЪЛГАРИН!!

11.10 2014 в 21:57

Дори българския министър на отбраната Велизар Шаламанов да е "предал" Русия, той нито е руски гражданин, нито се клел в констиуцията на РФ да защитава руските интереси. Нещо повече, ако нашите интереси и тези на руснаците не съвпадат то той би бил предател на българсктие интереси.Ние не сме длъжни да ви служим руснаци, ние не сме руски граждани простете поданници на другаря Путин, а суверенна държава, равноправен член Европейския съюз и членка на НАТО. Набийте си го в главите България е създаена през 681 година тогава, когато още вашия руски етнос не се пръкнал на бял свят дори. Може езика да ни е сходен език и религия, но ние сме различни народи със свой собствен език култура и традиции.Отколешната ви мечта България да стане задунайска губерния няма да се сбъдне.Ние будните родолюбиви българи ще си дадем живота, но няма да позволим да живеем под чуждо иго, било то руско, турско или американско.Така че ние твърдо заставаме зад нашия министър и неговата неугодна за вас позиция и ще защитаваме българските интереси със всички възможни средства.България е над всичко за нас. Ако не дай си боже ви хрумне да вкарате "зелени човечета" на наша територия влиза в сила член 5 ти от договора между България и Нато и тогава, жална ви майка.Така че по полека с приказките, защото ако ги нямаше братята Кирил и Методии и нашата развита българска култура през средновековието сега щяхте да пишете с китайски йероглифи.Знайте си мястото и не се месете в делата на суверенната българска държава.

10.10 2014 в 14:55

Хибридният Шаламанов
Диян Николов
Прав е военният министър Велизар Шаламанов, че Русия води хибридна война. Дори тя вече се трансформира от хибридна в туитна, че и фейсна (термини, взети от имената на социалните мрежи туитър и фейсбук). Вицепремиерът на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, който е известен със скандалните си коментари по различни теми в социалните мрежи, направи сериозна грешка. Коментира решението на правителството „Близнашки" да приземи до края на 2020 г. изтребителите, които са на въоръжение в нашите Военновъздушни сили и нарече Шаламанов "някой си".

Военният министър се подразни и побърза да пренесе скандала на международно ниво. Правителството взе решение и пубрикува официална позиция срещу Москва, в която най-общо обяснява, че сме суверенна държава и вземаме сами решенията си. Вярно е, но само по принцип.

Военният министър Велизар Шаламанов забрави, че само преди няколко седмици той определи и вписа в официален документ, че Русия е сериозна заплаха за България. С една дума - враг. Явно тогава Рогозин не е имал ток или не си е бил платил интернета, тъй като не написа нищо по този повод. Още по-странно е, че Москва не изрази никаква официална позиция по този наистина голям скандал. Външният министър Даниел Митов, който писа позицията от името на правителството, тогава в неофициален разговор обясни, че очаквал сутринта Путин да нахлуе с шут в кабинета му.

Както винаги българската дипломация е малко бъгната. На постването на Рогозин можеше да се отвърне по същия начин. Шаламанов има профил във фейсбук, но го използва предимно да лайква официалните съобщения на пресслужбата на НАТО.
През април 2014 г. Рогозин предизвика дипломатически скандал с Румъния, която отказа да пусне самолета му да прелети над нейна територия. Тогава той написа в туитър, че следващия път ще прелети над страната със стратегически бомбардировач Ту-160.
"Необходимо е да се разбере колко водка е изпил Рогозин, преди да напише това", комантира тогава инцидента румънският президент Траян Бъсеску.

09.10 2014 в 10:25

Минкоооооо, Минкооо, нищо не разбираш от темата но с комсомолски плам защитаваш демократичната партийна линия - "руско-лошо, американско - добро".
Пич, светът е шарен, всичко е компромис.
За да е точно едно огнестрелно оръжие трябва да има дълга цев, голяма маса, голям заряд, голям куршум, единична стрелба. За да бъде удобно за ползване, напротив, трябва да е леко и компактно. За да носи войникът по-голям боекомплект патронът трябва да е лек и малък. За да е безотказно оръжието трябва да е просто и хлабините да са големи. Всичко това е за сметка на точността. Автоматичното оръжие е предвидено не за единични изстрели, а за голяма огнева мощ, за откоси, не е важна точността на единичния изстрел, а разсейването- целта е да се образува плътен конус на поражение.
Изискването за прицелна стрелба до около 400 м идва от възможностите на невъоръженото човешко око.
Освен това, при стрелба на по-големи дистанции отклонението поради вятър, атмосверната плътност, теглото, кориолисовото ускорение и физическата неподготвеност на стрелеца са големи.

Затова е безсмислено масовото оръжие да има по-добра точност.

09.10 2014 в 01:31

Тези нашите цървули добре ли са психически? За някакъв си туит, което не е официален документ? Тези хора нямат ли работа, че по цял ден са в туитър? Защо никога няма реакция, когато турски министър говори за връщане на османската империя и как всички било тяхно на Балканите. само Гърция протестира, нашите идиоти мълчаха и се гавриха с паметта на жертвите на 5 в ислямски геноцид и терор.

09.10 2014 в 00:10

Напълно съм съгласен с написаното, само обаче, внимавайте моля Ви, да не премине цялата работа в хвалба на САЩ и НАТО, които никак, ама никак не са за хвалене, ами точно обратното.

Наученото от последните две световни войни е едно - заемането на страна завършва лошо. Имайте го в предвид!

08.10 2014 в 19:23

Не бе, направо българската НАТОвска армия да нахлуе в СССР 2.0 и да освободи мужиците от путиново робство.

Нали това искат Четвъртия хилядолетен Райх?

Политически клоуни.

08.10 2014 в 19:22

ПС:
-И защо цялата руска техника е дуракоустойчива ?
-Ами щото се ползва само от дураци.

08.10 2014 в 19:07

ф1 - то и с кремъклия пищов не можеш улучи слон.

И от кога узи е стандартно бойно оръжие за войниците им?