Най-засегнати от COVID-19 са лицата в млада и активна възраст

OFFNews 13 ноември 2020 в 15:01 4605 0

Снимка Архив/БТА

Най-засегнати от новия коронавирус са лицата в млада и активна възраст, регистриран е подем в заболяемостта сред учениците в гимназиален и в прогимназиален курс.

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос от депутата Георги Михайлов.

Проф. Михайлов попита каква е причината гимназиалният курс да премине онлайн.

Здравният министър цитира заповедта си от 27 октомври, с която се преустановява присъственото обучение на гимназистите и се обоснова с актуалната епидемична обстановка към датата на издаване, която сочи, че се наблюдават непрекъснато нарастващи показатели, в това число на 14-дневната заболяемост, която на национално ниво надхвърля 120 на 100 000 население, на броя на хоспитализираните и на броя на починалите, като тази тенденция се наблюдава и към настоящия момент. Има съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение, каза Ангелов.

Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична проява е въведена конкретна мярка за прекъсване механизма на предаване на инфекцията и ограничаване възможността за заразяване на контактни лица сред педагогически персонал. Мярката цели забавяне развитието и интензивността на пандемията, каза министърът.

Ангелов напомни, че преустановяването на учебния процес е мярка, която е прилагана в страната досега и при сезонния грип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!