Най-важните части от доклада за КТБ ще останат тайни

ОFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 11:45 2938 7

Докладът за КТБ на "Аликс Партнърс" ще бъде частично разсекретен. Най-важните части от него обаче ще останат скрити.

Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС през февруари. Вносителите им са Делян Пеевски, Йордан Цонев и бившият финансов министър Петър Чобанов.

Докладът ще бъде публикуван след обнародването на промените. В момента единственото копие от над 500-страничния доклад е в секретната секция на парламента

Една от най-важните части от него - препоръките за начина, по който да се съберат вземанията, ще останат засекретени. Така вероятно никога никой няма да разбере какво от тях е изпълнила държавата, какво - не и да й потърси обяснения за това.

Депутатите приеха част от договора за наемането на „Аликс Парнърс” също да стане публичен. Ще се разбере какъв е срокът за изпълнение на договора, както и дали и за какво са предвидени неустойки. 

Предметът на самия договор обаче ще остане тайна. Така няма да се разбере дали е била включена клауза, която да дава възможност „Аликс Парнърс” не просто да напише доклад, а и да търси и събира изчезналите пари от КТБ.

Докладът с „Аликс Парнърс” е сключен от постоянния синдик, а депутатите решиха да позволят да става публичен предметът на договори само ако са сключени от временните синдици.

Недоумението си от това изрази депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов пред OFFNews.

"Не мога да си обясня защо едно и също нещо се прие да го прави само временният синдик, а постоянният - не. Това е едно и също нещо, един и същи договор, един и същи доклад, който се подготвя за фалирала банка, но в единия случай се прие, а в другия - не. Така на практика се изключва възможността да разберем предмета на договора за КТБ", коментира Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2016 в 01:47

Е защо сега така? Хем се обнародва, хем остават тайни. Много съмнителна е тая работа. Пак се разпъва политически задър над Василев.

14.04 2016 в 21:19

Така нищо не може да бъде тайна след такава кражба ,какво ще публикуват доклада от части и това което не им хареса ще остане в тайна така ли!?Кога виновниците като Василев ще си получат заслуженото .

14.04 2016 в 19:43

За мен най-важното е да бъдат разкрити и осъдени съучастниците на Цветан Василев и самият той разбира се. Ясно е, че Василре няма как да е действал сам и през всичките години е получавал политически чадър. Редно е всички, които са замесени в безцеремонното ограбване на българският народ да си поенесат последствията.

14.04 2016 в 18:02

Най-важните части, ако трябва нека останат в тайна, но нека и прокоратурата да действа през това време, защото не върви толкова време да не могат да намерят крадците. Просто не искат, а това трябва да се промени, иначе да сменят професията.

14.04 2016 в 12:59

"Вносителите им са Делян Пеевски, Йордан Цонев и бившият финансов министър Петър Чобанов."


Ясно.....

14.04 2016 в 12:55

Изключително жалко, че не смеят да държат доклада в електронен вариант. Иначе досега да е видял бял свят.

14.04 2016 в 12:15

Дали някой си е мислил,че финансово-политическата кочина,зовяща се КТБ,ще лъсне пред широката публика в истинския си блясък!?
Живеем в България все пак....