Наградиха Вежди Рашидов с икона за заслугите му за Желязната църква в Истанбул

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2018 в 14:08 2205 1

"Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе награден днес с юбилеен плакет и икона на Свети Стефан на тържеството по случай 120- годишнината на българската желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул", обявиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Рашидов присъства на тържествената служба в препълнения храм, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан.

Председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лязе е връчил наградата на Вежди Рашидов с думите:

"Нашето признание към Вас е голямо, защото и в двата си мандата като министър на културата, и сега като председател на комисията в парламента имате изключителна заслуга Желязната църква да бъде реставрирана в невиждан блясък, екзархийските имоти да бъдат върнати на България, а Метохът да стане музей".

Вежди Рашидов пък е посочил, че "българската държава в лицето на правителството на Бойко Борисов е положило в последните години много усилия, за да се превърне Желязната църква отново в архитектурната перла край Златния рог." Изтъкнал е и голямата роля на турската държава за реставрирането на храма.

"С ръкопляскания в храма бе посрещнато поздравлението на премиера Бойко Борисов, прочетено от Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. От името на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Вежди Рашидов връчи почетния плакет на парламента на Васил Лязе за дейността му като пазител на българската духовност." - пишат още от пресцентъра на ГЕРБ.

По-късно в двора на Желязната църква Вежди Рашидов, посланик Надежда Нейнски, Васил Лязе и генералният консул Ангел Ангелов откриха бюст - паметник на дарителя на храма Стефан Богориди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови