На първо четене: Арестите могат да остават в тайна за 48 часа. Конфискуват и 'непряка облага'

Криминализират нелегалното производство на цигари и алкохол

OFFNews 25 октомври 2018 в 11:27 25605 2

Депутатите приеха законодателни промени, които дават възможност арестите да се пазят в тайна 48 часа. Разследващите ще имат право да не уведомяват близките на задържания. Ще съобщават единствено на адвокат.

Поправките са в Наказателно-процесуалния кодекс. Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, които беше приет днес на първо четене.

Дори при арест на дете ще има възможност това да остане тайна от семейството му, но за не повече 24 часа. При задържането на непълнолетен обаче има допълнително условие - за ареста трябва веднага да бъде уведомена и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), а не само адвокат.

По сегашния ред на близките и на работодателя на арестанта трябва да бъде съобщено къде е той. 

И за възрастни, и за деца "тайният арест" става възможен, когато е "налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано".

С проекта за промени в Наказателния кодекс се въвежда и понятието конфискация на "непряка облага". Текстовете предвиждат отнемане в полза на държавата на "пряка и непряка облага", която е придобита чрез престъпна дейност. Според поправките "непряка облага":

Всяка икономическа полза, настъпила в резултат на разпореждане с пряката облага, както и всяко имущество, получено в резултат на последващо пълно или частично преобразуване на пряка облага, включително когато е била смесена с имущество, придобито от законни източници; на отнемане подлежи имуществото до стойността на включената пряка облага заедно с настъпилите увеличения на имуществото, ако са пряко свързани с разпореждането или преобразуването на пряката облага и включване на пряката облага в имуществото.

Днес депутатите приеха на първо четене и друг законопроект за промени в Наказателния кодекс. Те са предложени от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и криминализират нелегалното производство на акцизни стоки. В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството 

Промените предвиждат затвор от 1 до 10 години и глоба от 20 до 100 хил. лева за лицата, които "произвеждат или държат" с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз.

Затвор до 3 години се предвижда и за хора, които имат "предмети, предназначени за производството на алкохол или цигари".

Законопроектът създава и регистър на лицата, които внасят, произвеждат, продават и предлагат за рециклиране машини за производство на тютюневи изделия. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката. В него ще се вписват и придобилите такива машини.

За тези поправки заговори първо главният прокурор Сотир Цацаров. През септември по тази тема имаше среща на Цацаров с министъра на финансите Владислав Горанов, новият вътрешен министър Младен Маринов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро.

Причината за поправките бяха няколкото разкрити незаконни фабрики за производство на цигари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

2

кумчо вълчо

25.10 2018 в 14:25

май като гледам няма да стане без емигриране
примката все повече се затяга около врата

14469

1

случайно прочетох

25.10 2018 в 12:00

Узаконяване на беззаконие?
Тия съвсем се оляха!Семейството трябва да знае, ако негов член е задържан!
Милиционерщината не прощава!