МВР отговори на ЦИК: Ние не изнасяме машини от складове, съпровождаме камионите

OFFNews 28 октомври 2023 в 12:20 1724 0

МВР

Снимка Александра Маркарян

МВР

Министерството на вътрешните работи има ангажимент да осигурява обществения ред, съпровождането на изборните материали и машините, както и да охранява секциите. Това отговориха от Министерството на вътрешните работи по повод писмо на ЦИК, с което от комисията разпореждат прибирането на машините в карго центъра.

За писмото съобщи главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев по Нова телевизия тази сутрин.

На основание решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), имаме утвърден транспортен график от 27 октомври за транспортиране на машините до съответните областни центрове. Късно снощи получихме второ писмо, с което ни дават указания да ги върнем обратно в центъра, откъдето са взети, коментира главен комисар Живко Коцев. 

От МВР припомнят, хронологията на кореспонденцията си с ЦИК.

На 26.10.2023 г Централната избирателна комисия изпраща писмо до министъра на вътрешните работи с приложени графици за транспорт до всички СИК, в които ще се гласува със СУЕМГ. Графиците са по часове, поетапно за времето от 13.00 ч до 17.00 ч на 27.10.2023 г.

На същата дата (26.10.2023 г.) постъпва второ писмо от Централната избирателна комисия до директора на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, в което пише:„Даваме разрешение разпределението на машините по всички рампи за товарене да започне от 18.00ч на 26.10.2023 г., както и експедирането, съответно приемането на СУЕМГ да се извърши едновременно от всички рампи на логистичния център в периода от 27.10.2023г до 31.10.2023 г.“, поясняват от МВР.

На основание горните две писма във вчерашния ден, 27.10.2023г, е започнало съпровождането на транспортните средства с машините за гласуване към СИК в страната. Съобразно графика екип на МВР съпровожда първия камион с машини, който напуска склада на „Карго - партнер“ в 13.40 часа.

На 27.10.2023 г в МВР постъпва ново писмо от ЦИК в което се казва, да не се изнасят повече СУЕМГ от склада на „Карго-партнер“ ЕООД, а всички изнесени машини, пристигнали в областните центрове незабавно да се приберат в склада. След прибиране в склада и на машините с инсталирана демоверсия да не се допуска внасяне и изнасяне на машини за гласуване.

Извеждането на машините за гласуване от склада и тяхното съпровождане до СИК се извършва по идентичен начин при всички избори, проведени със СУЕМГ. Ангажиментът на МВР при транспортирането на изборните материали, в това число и СУЕМГ, е свързан само и единствено със съпровождане, подчертават от вътрешното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика