Камиони с машините за вота чакат пред складове в страната, ЦИК нареди да се връщат обратно в София

Камелия Нейкова: Машини няма да има в нито една секция. Росица Матева: В доклада на ДАНС не пише само за снимане на код

OFFNews 28 октомври 2023 в 09:03 3588 9

Хартиени бюлетини

Снимка БГНЕС/архив

Машини за гласуване няма да има в нито една избирателна секция утре. Гласуването ще бъде обезпечено с достатъчно хартиени бюлетини, избирателите да гласуват, призова председателят на ЦИК Камелия Нейкова по БНТ.

Централната избирателна комисия не е разрешавала машините за гласуване да напуснат склада в София, каза пък зам.-председателят Росица Матева по бТВ. Кой е разрешил това трябва да отговори министърът на МВР, допълни тя.

Камионите с машини още снощи са пристигнали на много места в страната. В Бургас те са 586 и чакат в пломбираните камиони под охрана на паркинга пред определения им склад, показа бТВ. Подобно е положението и в Кърджали и Сливен например. Машините от Хасково пък вече са тръгнали по обратния път към София.

По думите на Матева ЦИК няма да промени решението си на местния вот да се гласува само с хартиени бюлетини, а решението на ОИК София да допусне машини в секциите е незаконосъобразно. 

Позицията на ОИК-София 

Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община счита, че решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) не поражда обвързващо действие. Това се отбелязва в решение на ОИК, публикувано на сайта на комисията. Решението е относно начина на гласуване в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 05 ноември 2023 г. на територията на Столична община.

В ОИК – Столична община е постъпило писмо ведно с решение на ЦИК, че на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 г., гласуването във всички избирателни секции се произвежда само с хартиени бюлетини, посочват от ОИК. Със своето решение ЦИК на практика е премахнала гласуването с машинен вот. Отделно следва да се посочи, че самото решение е непълно откъм реквизити, а именно – в него липсва да е посочено, че подлежи на обжалване и няма предвидено на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, респективно същото към този момент не е влязло в законна сила, поради което ОИК – Столична община счита, че не поражда обвързващо действие.

Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило, в което ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин, се посочва в решението на ОИК. 

Според Росица Матева в доклада на ДАНС, който бил прочетен от Нейкова на заседанието на ЦИК снощи, става известно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините. Тя отказа да съобщи за какви действия на Стойнов става дума. 

Камелия Нейкова пък уточни, че е получила преписката от ДАНС на 26 октомври вечерта. Тя е била уведомена, че преписката е била връчена на президента, премиера, председателя на НС и в нея се съдържа информация за неправомерни действия на заместник-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване.

"Първите ми действия бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на НС. Там беше цялото ръководство на ЦИК, присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, с изключение на една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното управление. Той каза, че не е приключила процедурата по удостоверяване на съответствието, така както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение", обясни председателят на ЦИК.

Нейкова поясни, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", посочи Некова.

Защо този заместник-министър на 25 октомври е извършил тези действия - отговорът не го търсете от ЦИК. Понеже се тиражира в медиите, че той просто е заснел хешкода, информацията впреписката на ДАНС съдържа доста повече информация, каза още председателят на ЦИК. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев уточни, че късно в петък е получено писмо машините за гласуване да се върнат обратно в центъра, откъдето са взети. 

„На основание решение на ЦИК, имаме утвърден транспортен график от 27.10 за транспортиране на машините до съответните областни центрове. Късно снощи получихме второ писмо да ги върнем обратно в центъра откъдето са взети”, каза Коцев по Нова тв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

9

Панелен земеделец

28.10 2023 в 17:03

@IP. И на средно грамотен му е ясно какво са/не са машините и какво се случва. Страхувам се, че днешните млади, преди да им писне от онова/онези, дето си играят с бъдещето им - могат още 1-2 пъти да не идат да гласуват.
Някои осъзнават колко е важно (особено в посл.2-3 години) разумните хора да гласуват. Не чалгаджиите. Вместо това, виждам как поне от 6-8 мес. разните "протести" и "митинги" са на едни хора/партии - дето и имената им не ща да изписвам.

17439

8

мнение от IP

28.10 2023 в 12:38

@Панелен земеделец, М. Стойнов е нормално мислещ човек, който не може да допусне размерът на глупостите, които някой може да сътвори. Както каза Божидар Божанов, по същия начин можеше да се обвини чистачката, която е минала с прахосмукачка покрай машините. Цялото това безумие започна още с нелепите обяснения от БСП и ГЕРБ, че някой държал кодовете и затова превърнаха машините в принтери. Утешителното е, че цялото младо поколение, израснало с компютрите, им гледа сеира и в един момент ще ги изхвърли.

12073

7

Панелен земеделец

28.10 2023 в 12:23

Питането ми е принципно. Знаем #кой организира вс.това (и не само-напоследък). Но младежите и академика - приемам, че виждат/знаят в каква среда се мъчат да променят нещо всеки ден...
Добре. Не можеше ли М.Стойнов баш вчера да НЕ бе "извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините." Т.е. снимал, вадил/слагал флашки и т.н.
При определен срок от дни, можеше ли "процедурата по удостоверяване на съответствието" да бе извършена / подписана / изпратена 3-2-ден по-рано, а не в последния час.
Вероятно щяхме да видим друга драматургия от уплашените, ама аз се ядосвам на "дадените" им възможности да правят театъра си.
Не съм аз за убеждаване в машините, а стрина на село, където сег.кмет им докара по 5 куб.дърва на всички "баби". Тях вече са ги изпуснали.

2099

6

Mateevk

28.10 2023 в 11:26

Ако в доклада на ДАНС е имало още нещо, защо тогава решението на ЦИК от снощи не се позовава на това нещо. Не може тази женица сега да излиза и да говори за други оснавания за отмяна на машинното гласуване, освен посочените в решението им. Така може да си говори на Женския пазар.

2099

5

Mateevk

28.10 2023 в 11:24

Очевидно изборите ще бъдат касирани и затова е по-добре да се отложат. Вече друг вариант няма. Това няма да са избори, а пореден епизод от войната на Радев срещу бъдещето на страната.

9347

4

Анализи

28.10 2023 в 11:23

Този доклад на ДАНС засяга целия народ. Да бъде публикуван. Откъде накъде с нищо неизвестната Матева ще определя. Тя по какво е експерт. Доколкото е известно по нищо. Докога държавата ще зависи от разни кукли..

4638

3

Того

28.10 2023 в 11:16

ЦИК е един голям провал. Тази Матева не беше ли от квотата на ИТН?

17439

2

мнение от IP

28.10 2023 в 10:25

Грандиозна тъпотия!!! Аз пък изобщо нямам доверие в гласуването на хартия. Откъде накъде ЦИК ще определя в какво избирателите имат доверие!? Още повече, че гласуващите с машина са повече. Цялата ЦИК е нелепа!

11300

1

yoghurt

28.10 2023 в 10:03

Чакай бе, ЦИК ли управлява държавата?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика