Първото село с частна охрана: Спим спокойно

OFFNews 08 февруари 2018 в 10:10 12987 2

Снимка bTV

Врачанското село Лиляче е първото село в страната, чиято охрана е поета от охранителна фирма.

Решението взели жителите на общоселско събрание преди 6 години, след като всички пропищели от постоянни набези на престъпници, разказа bTV в сутрешния си блок.

Явили се 4 фирми, от които избрали една. Сега жителите плащат по 5 лева месечно, ако къщата е необитаема, и 10 лева за необитаем имот. В Лиляче има около 400 домакинства и около 1400 жители.

72-годишната Пенка Маринова, която живее в единия край на селото, си спомня времето преди да дойдат охранителие: "Ужасия беше, душичко. Краднат и ден, и нощ. (...) Нито с дърва можеш да се видиш, ни с кокошки." Откраднали ѝ дори китениците, редовно задигали храната. 

Много жители на селото свидетелстват, че кражбите вече са в миналото, убийства няма. Случило се инцидентно да откраднат акумулатор и други дребни вещи, но извършителите били заловени.

Шефът на охранителната фирма Мариян Владимиров казва, че е доволен от законовите промени, които позволяват на общините да наемат частна охрана. Промените разтоварват МВР от задължения, особено в малки населени. Законът позволява охранителите да ползват и помощни средства, а не само голи ръце, както досега. При задържане на извършител съставяме протокол и го предаване на полицията, обясни управителят на фирмата охранител. Той призова държавата или общините да поемат таксата за охрана, за да не тежи тя на възрастните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови