МВнР към българите в чужбина: Подавайте декларации за гласуване, ще се чака по-малко

Почти двойно повече ще са секциите зад граница на 11 юли в сравнение с тези на 4 април

Мая Младенова 07 юни 2021 в 14:21 1569 0

Калин Анастасов

Външното ни министерство се обърна към българите в чужбина с призив да подадат преди датата на вота декларация за гласуване, за да бъдат вписани имената им в избирателните списъци. Това би облекчило значително временно за чакане в секциите. без предварително заявление името на избирателя се дописва на място към списъка от секционните комисии, което забавя процеса.

Електронното заявление е достъпно на сайта на ЦИК. Срокът за подаване на заявленията изтича на 15.06.2021 г. в 24.00 ч. българско време. Повече информация за регистрацията може да се открие на сайта на МВнР.

За вота на 11 юли ще бъдат отворени рекордно много секции в чужбина - по прогноза между 800 и 850. На 4-ти април те бяха 464. В същото време подадените предварителни заявления за гласуване са по-малко в сравнение с предишните избори. Вероятната причина за това е отпускарският сезон, коментираха Иван Кондов и Калин Анастасов от работната група за организация на вота зад граница. Може би ще се получи ситуация, в която с два пъти повече секции няма да достигнем броя избиратели от април, допуснаха от МВнР.

Най-много секции - около 130 - ще има във Великобритания. На предните избори те бяха 35, а на по-предни са достигали максимум 58. Само в Лондон на 11 юли ще бъдат отворени 50 секции. Над 105 секции ще има в Германия, а в Гърция - 29.

От ведомството прогнозират още, че този път, заради големия брой секции, големи опашки няма да има. Секциите с гласували над 700 избиратели на предишния вот сега са разделени на две или три, за да не се чака отвън и вътре в тях.

По предварителни изчисления до 400-450 гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция, без това да претоварва графика.

Предизвикателство за организирането на вота в чужбина е големият брой хора, които са нужни за секционните комисии, както и осигуряването и изпращането на машините. Тъй като партиите обикновено не могат да осигурят достатъчно членове на СИК, Външно ще командирова служители от България. Българските общности също ще бъдат призовани да излъчат кандидати.

Очевидно е, че такава опасност съществува - така от Външно отговориха на въпроса може ли машинният вот в чужбина да не се проведе, ако не бъде сключен договор за доставка на машини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови