МВнР има готовност да организира избори в Русия, секции може да има и в Хургада

Мая Младенова 18 август 2022 в 11:55 1659 2

Брифинг в МВнР

Снимка БГНЕС

Брифинг в МВнР

МВнР ще потърси съдействие на руското посолство за транспортиране на машини за вота и изборни книжа за изборите на 2 октомври, стана ясно от брифинг на външното ни министерство днес.

Въпреки намаления състав на дипломатите ни в Русия, избори там ще се проведат в посолството в Москва и в генералното консулство в Санкт Петербург. За момента има една сертифицирана машина за Москва, а в ситуацията на спрени транспортни връзки Външно ще търси варианти как да изпрати още, стана ясно от думите на посланик Калин Анастасов, който отговаря за организацията на изборния процес зад граница.

42 държави са дали разрешение за гласуване на българи на тяхна територия на предстоящия вот. Все още държави с големи български общности като Италия, Белгия, Канада, Норвегия не са дали разрешение, но техният отговор се очаква.

В 734 места зад граница ще има избирателни секции. Вече е качено заявлението в страницата на ЦИК, с което онлайн избирателите могат да декларират желанието си къде да гласуват и да бъдат вписани предварително в избирателните списъци. Заявлението може да бъде попълнено до 6 септември. Ако има достатъчно брой заявления, могат да бъдат разкрити още секции и места за гласуване.

Максималният брой секции с машинно гласуване е 310, като 620 машини ще са необходими, сочи анализът на Външно.

И на тези избори има интересни казуси. Посолството в Египет ще търси съдействие за организиране на секции в курортите Хургада и Шарм ел Шейх - след молба от туроператор. Двата курорта са традиционна дестинация за морска почивка, а изборите са в разгара на активния сезон в Египет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

18.08 2022 в 13:13

Фики, нищо чудно няма.

Статистическият профил на българския русофил е човек, който не разбира руски език и не е стъпвал в Русия.

Като се сблъскаш лично с дълбокото пренебрежение на редовия руснак към България... действа отрезвяващо.

-3667

1

fik1

18.08 2022 в 12:19

Интересно в Масква цели 300 гласа на предните избори, за разлика от Гейропа в един Берлин примерно.. само толкова в една от 8-те им секции, когнитивен дисонанс малко, русоробите толкова обичат Расия че чак предпочитат да не стъпват там. А и по-добре, че тези които са стъпили гласуват за БКП основно, но дори и там Възродените са на дъното (КК поска салза), и в СССР предпочитат ПП и ДБ пред антиваксите.