Московски иска правила за ползване на дроновете

OFFNews 21 януари 2016 в 13:57 2082 0

Московски иска правила за ползване на дроновете

Приемането на регламента за правата на пътниците, както и на правилата за безопасност при използването на безпилотните летателни апарати (дронове), следва да се разглеждат като основен приоритет. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Срещата на върха по авиация на Европейския съюз, която се провежда днес в Амстердам.

Московски заяви, че договарянето на споразумения за въздушен транспорт би подобрило пазарния достъп и възможностите за инвестиции във важни задгранични пазари за авиокомпаниите в Европейския съюз, съобщиха от транспортното ведомство. Той изрази подкрепата на българската страна към предложената външна политика за въздухоплаване и призова да бъдат сключени споразумения за авиационна безопасност и въздушен транспорт с всички държави извън Европейския съюз, които са важни за авиационния бизнес. По думите му, безопасността и сигурността в авиацията все повече ще зависят от иновациите, поради което новите системи и технологии следва да бъдат въвеждани с приоритет.

Срещата се организира под домакинството на Нидерландското председателство и се определя като едно от най-съществените събития през тази година. В мероприятието участват представители на Европейската комисия, Европейския парламент, транспортни министри, генерални директори на национални надзорни органи и представители на авиационния бизнес от 28-те държави-членки на Европейския съюз.

По време на събитието бяха дискутирани ключови аспекти от Стратегията за въздухоплаване в Европа и европейските приоритети, свързани с интелигентното регулиране, свързаността и иновациите в авиационния отрасъл.

Стратегията за въздухоплаване в Европа е стратегически документ за стимулиране на икономиката, увеличаване на промишления капацитет и укрепване на лидерската позиция на Европейския съюз на световната сцена, припомнят от министерството. Тя предвижда преразглеждане на правилата за авиационна безопасност на Европейския съюз и провеждане на преговори за сключване на широкообхватни споразумения за въздушен транспорт с важни трети страни.

Стратегията цели европейските предприятия да запазят своята конкурентоспособност посредством инвестиции и възможности за устойчив растеж. Наличието на стабилен и ориентиран към външния свят авиационен сектор ще бъде от полза не само за бизнеса, но и за европейските граждани с това, че ще предлага повече връзки с другите части на света на по-ниски цени, при гарантиране на най-висока степен на безопасност и сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови