Импулсна пушка укротява нежелани дронове (видео)

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2015 в 13:12 6762 1

Анти-дрон оръжие

Снимка Архив

Неотдавна вече бяха представени електронни средства против дронове, те обаче са стационарни.

Някои собственици на къщи стрелят с пушки по нежеланите над техните имоти дронове. За полицията този подход не е подходящ, а пък й липсва специализирана техника против нарастващата въздушна заплаха. Тази празнота изглежда вече запълнена според сайта за модерни електронни технологии „Дижитъл трендс“. Благодарение на „Бател иновейшънс“ и новият й „ДронДефендър“ (т. е. защитник от дронове), силите на реда ще разполагат със система, предназначена, да обезвреди летящ апарат без да го взривява в небесата.

„ДронДефендър“ използва радиоимпулси, за да извади от строя враждебен дрон от разстояние до 400 метра. Импулсите прекъсват комуникационната система на дрона, като я карат да „мисли“, че е извън обхвата на управлението. Тогава се намесва програмата за сигурност в самия дрон и го принуждава да увисне на място или да се върне откъдето е излетял, или бавно да слезе, сякаш се готви за приземяване. А тъй като оръжието е пресякло връзката с оператора, то може да и да предотврати взривяване или други дистанционно управлявани функции.

Неотдавна вече бяха представени електронни средства против големи дронове, а и против летящи играчки, които също могат да са опасни за сигурността. Но те са стационарни и приличат по-скоро на оръдия, докато „ДронДефендър“ е преносим.

Радиосмущаващата система е монтирана върху основа на пушка, така че оръжието е леко (най-много 4-5 кг) и лесно за употреба. То е проектирано за „изстрели“ с минимална продължителност една десета от секундата, но може и да действа постоянно до пет часа. Системата не само е ефикасна, но и оформлението й на пушка е добре познато за бъдещите клиенти - правителствени служби и органи на законността.

Компанията „Бател“ планира да започне продажбите на оръжието през 2016 г. И вече няколко федерални агенции са заинтересувани да се снабдят с него. Но то няма да е достъпно за частни потребители, тъй като засега действа с честоти, запазени за държавни служби.

.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2015 в 14:34

Чудя се само кое от твърденията е менте:))
Че не става за граждани, или че не поврежда БЛА:)
За да забие връзката с оператора, чудото трябва да работи на неговата честота. Значи служи само против държавни дронове, с техните си запазени честоти. Освен дето шумоустойчивостта на такива канали се урежда с кодирането им, а не със забрана за работа на честотата, ама това вече е мистика за рекламистите:))
А ако работи на тайни държавни канали, каквото и да значи това, но ошашавя цивилни играчки на други честоти, това значи че просто изгаря мозъците им, което е ария от друга опера, иска друга енергетика, и създава един куп други проблеми, някои от които - извънредно опасни.