Молдова дава особен статут на Тараклия

Това е областта с най-голяма българска общност

OFFNwes 03 април 2015 в 14:50 6983 6

Сергей Станишев с премиера на Молдова Юрие Лянка на среща октомври 2014 г.

Парламентът на Република Молдова ще разгледа днес законопроект, според който административният район Тараклия ще получи статут на "Национално-културен район.

Областта е известна с най-голямата българска общност в страната – над 30 000 души.

През ноември 2014 г. президентът на ПЕС и делегация на европейските социалисти подкрепиха Демократическата партия на Молдова при откриването на предизборната кампания.

Тогава Сергей Станишев се обърна към лидера на демократите Мариан Лупу с молба за приемане на този закон, за който българите в Молдова се борят от години.

Днес Демократическата партия, която влезе в управлението, ще даде подкрепата си за законопроекта в пленарна зала.

„Получаването на статут на национално-културен район ще бъде успех не само за българите, живеещи в Тараклия, но и за България. То е не само гаранция за съхраняването на българския език и култура сред нашите сънародници там, но и стъпка към съживяването на икономическата дейност, туризма и засилването на връзките с България. Не на последно място, това е и част от усилията ни за запазването и развитието на единственото българско висше учебно заведение зад граница – българският университет в Тараклия "Григорий Цамблак“, категоричен е Станишев.

След среща със сънародниците ни в Молдова през ноември миналата година, Станишев постави въпроса пред премиера на страната, парламента и представители на политическите партии. Тогава той получи уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат засегнати при провеждане на предстоящата административна реформа.

Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван.

„Благодаря на Мариан Лупу и на демократите, с които продължаваме да работим, за да мобилизираме широка политическа подкрепа за това решение.“, коментира Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови