Митрофанова: Ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост е безценна

OFFNews 24 май 2021 в 16:22 5454 1

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай 24 май чрез видеоклип пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". 

Във видеото, публикувано във фейсбук страницата на Руското посолство, Митрофанова заявява, че "извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима".

"Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: "България е дала на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността", обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно", казва още тя. 

Посланикът на Русия и дипломати на посолството положиха цветя на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

По-рано днес Посолството на Русия в Скопие написа публикация в Туитър, в която се цитира президентът Владимир Путин. "Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя – Владимир Путин".

"Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя", се казва във втора публикация на руското посолство в Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

25.05 2021 в 02:21

Не виждам НВП другарката Митрофанова да споменава думата "създадена" ? Защото кирилицата наистина е съчинена в I Българско царство, а Св.Св. К и М са създали глаголицата. Каква точно азбука ползват в Матушката...българската, или някаква от "македонските земи"? Извън иронията мога само да ви кажа, че в руските учебници старателно е заличена всякаква следа откъде идва кирилицата, по начин, който изтрива всяка следа за "накаква външна заслуга". Същата история е и с културната следа на измислицата на Ленин, "татарите", т.е. черните българи от Волжско-Камска Булгария...не може в Россия да има по-културен народ от руснаците...всичко друго ревностно се изличава, дори разкопките в Булгар и Сувар се водят тайно и с голям срам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!