Митов иска гаранции за запазване на границите на Балканите

Симона Костадинова 27 май 2015 в 17:42 4140 6

Българският външен министър Даниел Митов ще инициира декларация в подкрепа на ненарушимостта на границите в Югоизточна Европа заради ситуацията в Македония.

Той обясни пред журналисти след днешната външна комисия към парламента, че идеята е това да се случи в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), където влизат Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора и Турция.

Министърът каза още, че страната ни е дала заявки за идеята си по време на вчерашната среща на страните от ПСЮИЕ в Тирана.

"Това според мен е важен акт към затвърждаване на регионалното сътрудничество и към гарантирането на теритоториалната цялост на република Македония - в този случай", обясни министърът.

Митов изрази и убеждението си, че Балканите могат сами да се справят с процесите, които протичат на полуострова.

"Тук трябва да кажем нещо друго - Балканите са били арена на геополитически сблъсъци твърде дълго време. Ние можем сами да се справяме, имаме потенциала. Всички държави, които участват в ПСЮИЕ имат амбицията да станат европейски и натовски членове един ден. Това дава достатъчно сериозна основа, на която да стъпим", обясни Митов.

Той заяви, че се надява възможно най-скоро Македония да излезе от политическата криза, в която е изпаднала.

Според Митов обаче всички европейски институции трябвало да поемат ангажимент да работят за решаването на проблемите в Македония.

Гражданите на република Македония имат право на добро управление. Послдните събития и разкрития от подслушаните разговори ни навеждат на мисълта и на притеснението, че няма как да се реши кризата без да има ясно поета политическа отговорност и без да бъдат направени реформи, обясни Митов.

Той каза още, че страната ни няма да пречи на присъединяването на Македония към ЕС, но в същото време "нашите съседи трябва да си дадат сметка , че пътят им към европейско и евроатлантическо членство минава през определени изисквания, а такова е това за добросъседски отношения".

В тази връзка Митов обяви, че има напредък в преговорите на станата ни с Македония за подписването на такъв договор. Той изрази убеждението си, че такъв договор "в един момент ще стигнем до съгласие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови