Митов: Притеснени сме от дестабилизацията в Македония

OFFNews 08 април 2015 в 18:40 4817 3

Външният министър Даниел Митов

Управляващите са притеснени от дестабилизацията на политическата ситуация в Македония, стана ясно от думите на вътрешния министър Даниел Митов след закрито заседание на Комисията по външна политика.

„Особено сме притеснени от случващото се и от дестабилизацията на вътрешно-политическата ситуация. Надяваме се, че има възможност да се постигне диалог между опозиция и управляващи. Има и много други проблеми като медийната среда, липсващия политически диалог, правосъдната система, икономическата среда и т.н.", коментира Митов, цитиран от агенция "Фокус".

Той обясни, че в момента страната ни участва в разговори в рамките на ЕС по отношение на Македония. 

Министърът каза още, че са предприети съответните дипломатически стъпки по въпроса с данъка в размер на 26% на всички сделки и трансакции от България, който Гърция наложи.

„Нашият посланик в Атина, веднага след обявяването на съответната наредба, влезе във връзка със зам.-министъра на финансите Надя Валавани и бе поет ангажимент да се отнесат съответни промени в текста", уточни Митов.

Той обясни, че срокът за верифициране на подобни сделки е бил редуциран от 1 година на 3 месеца, но това отново влиза в конфликт с европейските норми.

Финансовият министър е написал писмо до ЕК. Има надежда казусът да бъде решен", допълни външният министър.

Митов каза още, че България трябва да бъде част от „Турски поток", ако проектът "изобщо бъде реализиран".

Митов коментира и срещата на външните министри на Сърбия, Гърция, Турция, Македония и Унгария в Будапеща, на която бяха обсъдени перспективите за участие „Турски поток", а България не беше поканена.

„Това са си суверенни държави, които са в правото да организират каквито си искат срещи и да канят, когото си пожелаят. България не е получавала такава покана. Самата декларация и проведената среща е само заявка за политически намерения. Няма начин да се правят изводи, че след тази среща ще се случи нещо реално. България в началото на февруари месец организира среща по нашата идея за газов хъб, на която определени държави и комисари бяха поканени, а други не бяха", каза той.

Министърът добави, че за ЕС съществуват много проекти и идеи, които понякога се конкурират по между си. Според него обаче идеята, която беше заявена вчера в Будапеща, е много по-скъпа от всички останали опции.

„България, както и Румъния, имат изградени газови инфраструктури, а това, което се предлага вчера, е много скъп проект, който ЕК няма причини да подкрепя в този му вид. Нищо все още не е решено", каза той.

Митов подчерта, че България продължава да защитава националните си интереси, проекти и визия за бъдещето на Енергийния съюз.

„Нашата позиция е, че Европейския енергиен съюз трябва на първо място да се грижи за икономическите интереси на държавите-членки. Във вчерашния формат в Будапеща практически голяма част от присъстващите бяха от държави, които не са членки на ЕС", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!