Митов: Беше грешка другите партии да не дойдат на разговор, незряло е

OFFNews 23 април 2021 в 21:52 2748 0

Беше грешка партиите да не дойдат на разговор. Врагове сядат на една маса и си говорят, опитахме се да постигнем консенсус. Те или се готвят за избори веднага, или проявяват политическа незрялост, заяви пред БНТ предложеният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов.

Според него се очертават кратки месеци живот на парламента.

"Като гледам законопроектите, виждам, че в Народното събрание господства желанието за реванш. Не може да няма грешки, когато се управлява близо 12 години. Борисов е гръмоотвод на всякакви критики и все пак ГЕРБ получава доверие. Политическата криза ще приключи, когато бъде намерена формула, в която и ГЕРБ да участва по някакъв начин в управлението", добави Митов.

Става ми тъжно, като виждам какво се случва в парламента. Вместо да дебатираме здравна криза, икономическите мерки след последствията от пандемията, ние се занимаваме с Изборния кодекс. Гласуване по пощата, което няма как да се случи технически, каза още той. 

Митов обясни, че е имало шанс, макар и минимален, да се създаде кабинет на ГЕРБ: "Знаехме, че ще е трудно, но бяхме длъжни както пред избирателите си, така и в името на това да има някакъв стабилен кабинет и управление на държавата в труден за нея момент".

"Посланието Даниел Митов – премиер имаше няколко посоки. Едната е ясна заявка за проевропейско и проатлантическо позициониране. Както виждате, от първия до последния човек в проекто-кабинета, са хора с ясна проевропейска и проатлантическа ориентация. Второ, беше и жест от страна на премиера Борисов, който отстъпи встрани, показа воля да даде възможност за разговори, които вече да се водят в друг формат. Така че да се постигне съгласие", смята Митов.

Той допълни, че ГЕРБ ги интересува българската демокрация да функционира, държавата да има стабилно правителство и да отговорят на очакванията на близо милион български избиратели, които са дали доверие за пореден път.

"Като гледам какво се случва в момента в парламента, ми става до голяма степен тъжно, защото ние вместо да дебатираме здравна криза и икономически мерки за преодоляване на икономическите последствия след пандемията, се занимаваме с Изборния кодекс", заяви още предложеният за премиер Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови