Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Министърът на отбраната: Още войници ще има на границата с Турция

OFFNews 27 февруари 2023 в 09:16 1945 0

Министър Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС/архив

Военният министър Димитър Стоянов

Още военнослужещи ще бъдат разположени на границата ни с Турция. 

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по БНТ. Тази седмица той ще обсъди подсилването на охраната на границата с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Военнослужещите ще се присъединят към съвместните патрули на Българската армия и "Гранична полиция". 

"Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата", уточни министър Стоянов.

Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда. Той припомни, че от 2 октомври до 12 декември 2022 г. близо 110 км от инженерното техническо съоръжение по южната ни граница бяха ремонтирани от военнослужещи от Българската армия, като бяха подменени над 600 пана. 

За да има адекватна охрана на границата ни, обаче, са необходими не само хора, но и технически средства, изтъкна Димитър Стоянов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews