Министърът на отбраната: Категорично няма да изпращаме войски в Украйна

Aрмията ни ще се възползва от увеличаванeто на производството на боеприпаси, заяви Димитър Стоянов

OFFNews 18 март 2023 в 21:03 5838 6

Министърът на отбраната Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната Димитър Стоянов

„Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България бяха крайно неудачни в една сложна предизборна ситуация.“

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR.

„Целта на посещението на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше единствено и само да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия с оглед необходимостта от производството на боеприпаси за попълване на запасите на страните членки на ЕС и НАТО“, каза Стоянов.

„Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и съответно данъците от производството да останат в България“, допълни той.

Министърът на отбраната отбеляза, че за да се попълнят запасите от боеприпаси, трябва да се увеличи производството основно на 155- милиметрови снаряди: „Българската армия все още не използва такива снаряди, но с нейната модернизация ще бъде променен и калибърът на използваните боеприпаси. Ние сме бъдещи потребители и подготовката на такова производство би помогнало армията да създаде необходимите си запаси от боеприпаси.“

„До края на януари България предостави на украинската страна въоръжението и боеприпасите по споразумението с Украйна, ратифицирано от Народното събрание. Това, което беше предоставено, е в топ три от исканията на Украйна“, твърди Стоянов.

Министерството на отбраната е предоставило и хуманитарна помощ в рамките на 7 милиона лева, 50-60% от които предстои да бъдат възстановени от фонд на Европейския съюз.

„Допълнително споразумение за изпращане на въоръжение в Украйна няма, служебният кабинет стриктно изпълнява решенията на Народното събрание“, каза министърът на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

20.03 2023 в 10:41

Зелените чорапи отдавна са в историята, сега в официалното облекло на фуражките чорапите са натовски, тоест черни.
Но от тоя плужек смърди не на непрани чорапи, а на гранясали партенки...

10212

5

Човека

19.03 2023 в 02:31

Пак министър и пак ******. Де го чукаш, де се пука.

1042

4

danvan

19.03 2023 в 00:04

Този плужек, част от фатмашкия гълъбарник, защо си мисли че някой го иска в Укрйна? Там няма място за предатели.

2099

2

Mateevk

18.03 2023 в 21:47

Прекалено стриктно и с пределно отвращение изпълнявате решенията на НС! Как не ви е срам да ръсите глупости и лъжи и да се правите на луди!

205

1

REXX

18.03 2023 в 21:38

*************** манипулатор. Че кой изобщо е повдигал въпроса за изпращане на войски в Украйна ? Пак гнусни манипулации с мирис на непрани зелени чорапи.