Министърът на икономиката поиска оставки от ръководството на КЗП. Първи си тръгна Константин Арабаджиев

OFFNews 14 декември 2023 в 12:22 3708 0

Константин Арабаджиев

Снимка КЗП

Константин Арабаджиев

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, което е назначено през септември 2022 г. Първи оставка хвърли един от членовете на КЗП - Константин Арабаджиев.

От пресцентъра заявиха пред OFFNews, че Арабаджиев е подал оставка поради несъгласие с управлението на КЗП от страна на председателя на Комисията.

Икономическият министър е провел среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си, взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП.

От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г., припомнят от Министерството на икономиката и индустрията. 

Със заповед на министъра Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията е извършил извънпланова проверка в КЗП. Причината за проверката са конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите са се потвърдили.

"Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране", коментира министърът. 

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват: "Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна". 

Повече за скандалите около КЗП може да прочетете тук: 

Шефът на КЗП пратил писмо до Министерството на икономиката срещу членовете на Комисията

Един шеф на 4 дирекции в КЗП и над 60 уволнени служители. Комисията съмнително подминавала фирми за бързи кредити

Бухалка ли е КЗП: Министър сезира АДФИ, КПКОНПИ и прокуратурата

Министерството на икономиката получило множество оплаквания, че КЗП се използва като бухалка

Защита на потребителя или държавна бухалка: защо протеинови барове се оказаха огромен проблем за КЗП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика