Министър Константинов бламиран от депутатите

OFFNews 19 януари 2012 в 23:13 1933 0

Здравният министър д-р Стефан Константинов  Снимка: БГНЕС
Здравният министър д-р Стефан Константинов Снимка: БГНЕС

Депутатите от здравната комисия бламираха министъра си - д-р Стефан Константинов.

Те отхвърлиха един от най-ключовите му законопроекти - за промени в Закона за лечебните заведения.

Те предвиждат Националната здравноосигурителна каса да има правото да избира с кои лечебни заведения да сключва договор и съответно да осигурява финансиране, както и да има максимален брой болници по области в страната, с които НЗОК да сключва договор.

Идеята е болниците да се конкурират помежду си, за да сключат договор за работа с НЗОК. Така би се ограничило възникването на нови болници, където няма такава необходимост и би създало естествен механизъм за контрол на качеството. В законопроекта се предвиждаше и фиксиране на минимален брой легла, с които трябва да разполагат болниците.

Опит това да се въведе от МЗ вече имаше в края на 2011 година - това беше направено чрез наредба, чиито разпоредби бяха отменени след решение на Върховния административен съд. Причината беше, че изискването беше регламентирано в наредба, без да съществува във висшестоящ нормативен акт, обясни министъра и същевременно аргументира включването на такъв текст в проектозакона. И двете предложения - за договорите с НЗОК и за броя легла в лечебните заведения, бяха критикувани остро и от депутати, и от лекари, присъствали в залата по време на заседанието.

Според Ваньо Шарков от Синята коалиция фиксираният минимален брой легла ще затрудни болниците.

Мая Манолова от БСП се изказа още по-крайно, като заяви, че законопроектът цели "ликвидирането на малките общински болници", имайки предвид фиксирането на определен брой болници, с които касата да сключва договор. Константинов оспори това твърдение с думите, че общинските болници са защитени, тъй като нови болници възникват основно в големите градове и те са лечебните заведения, които тепърва биха се борили за договор с НЗОК.

В подкрепа на законопроекта гласуваха само девет депутати на ГЕРБ от 10-имата присъстващи. Всички останали гласуваха “против“ и “въздържал се“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!