Минеков е отказал засега да е министър на културата в кабинета на ИТН

OFFNews 27 юли 2021 в 17:59 2823 0

Снимка БТА/Минко Чернев

"Имаше (покана от "Има такъв народ" да остане като министър на културата), но не беше направена по най-добрия начин. Тази покана беше някак в неизвестността, кои ще бъдат, кой ще е премиер и засега съм отказал", заяви в предаването "ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев" служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Проф. Минеков допълни, че засега отказва, тъй като не е имало яснота за приоритетите на евентуалното бъдещо правителство, а повторни разговори още не са водени.

В отговор на въпрос дали ще преосмисли решението си Минеков заяви: "Ако кажа "не", ще успокоя цял набор престъпници, ако кажа "да", ще кажат "този мечтае да стане министър".

"Тежко предизборно раздаване"

Минеков коментира, че съдейки от документите, които изисква, са купувани хора "на пакет, по 100, по 200, по цял театър, по цял музей, навсякъде е било това купуване". "Това най-вече е ставало с разпределяне на средства, със запушване на някои, които са имали намек за лека съпротива срещу властта, с разходи в Европа, с дарения..., с плащане за фестивали, наистина с много пари", коментира той.

И подчерта, че предизборно само за миналата година са били раздадени 21 млн. лв., докато години по-рано във Фонд "Култура" е имало само 400 хил. лв. "Имало е тежко предизборно раздаване", обобщи Минеков.

Според него културното ведомство е "министерство на нищоправенето и раздаването", както и на "леко полегато плячкосване". Минеков заяви, че в Министерството на културата "може да се стане богат".

Васил Божков и МК

От 2014 г. е трябвало да започнат постъпления от частните хазартни компании към Фонд "Култура", но средства така и не са получени, а се е очаквало те да са 50-60 млн. лв., заяви Минеков.

Така той намекна, че обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който си е купувал произведения на Вежди Рашидов, е пренебрегнал останалите задължения към МК. 

"Васил Божков си е купувал съвести. Той знаеше изключителната мощ на Светлин Русев и от него си е купил 81 работи", посочи професорът и допълни, че Русев е използвал самолета на Божков като "такси", а неговите апартаменти като "хотели".

Професорът каза още, че ще поиска от шефа на МВР Бойко Рашков да потърси информация от гранична полиция за това кои са били пътниците в самолета на Божков и тази информация да стане публична.

По повод колекцията на Васил Божков Минеков призова Специализираната прокуратура "да освободи музеите от тази тегоба - да си вземат експонатите на Божков" и подчерта, че "музеите не са хранилища за подобни съкровища".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови