Миков: Глупаво е да подкрепяме програмата на правителството

Ивайло Анев 27 януари 2015 в 17:19 3642 3

Лидерът на БСП Михаил Миков

"Опозицията да подкрепя управленска програма е неестествено, а да се подкрепя такава управленска програма е направо глупаво."

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция днес.

Според него програмата очертава десен и неолиберален път на България.

"Тя е повече бюрократична програма, отколкото да има ясни позиции по 7-8 теми. И дума не става за подкрепяне", добави той.

Социалистът поясни, че по време на а днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП са били обсъдени няколко теми, сред които програмата на правителството, ситуацията в здравеопазването, както и констатациите на ЕК по доклада по Механизма за сътрудничество и проверка.

Според БСП, в поредния доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка няма особено изненада.

„Опитът да се натоварва опозицията с отговорност днес не съответства на установения модел на управление и носене на отговорност в България. Мандатоносителят носи отговорност до изборите”, каза Миков относно „приноса” на Столетницата.

„ВСС беше избран по времето, когато ГЕРБ управляваше. Оценката за ВСС трябва да се адресира и към момента на формирането му. Има отсъствие на приемственост в управлението на страната”, коментира по темата за съдебната реформа лидерът на левицата.

Миков призна, че си прави извод от победата на СИРИЗА на изборите в Гърция, че БСП върви по верния път.

"Победата на СИРИЗА е в резултат на тази политика, която последователно се налагаше като тържество на неолибералния модел при дясното управление на Европа, политика, която претърпя крах, която накара гърците да поискат друг, ляв път на развитие“, коментира лидерът на БСП.

По думите му изводът, който БСП си е направила, е, че пътят, по който върви партията в последните месеци, е верен за повече справедливост в обществото, че рано или късно прогресивното подоходно облагане ще бъде прието, защото усещането за несправедливост е налице

На днешното заседание на ръководството на партията е била обсъдена и темата за здравеопазването.

„Днес констатираме многократно увеличение на средствата за здравеопазване на над 1000% от 1999 година досега и намаляване на броя на потенциалните пациенти с около 2 милиона и все по-лошо функциониране на здравеопазването. Очевидно проблемът не е само финансов, както се представя, а очевидно става въпрос за организационни и структурни промени, които аз смятам, че днешните управляващи трудно могат да дадат“, категоричен беше Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!