Миков: БСП не трябва да е търговска марка, а алтернатива

ОFFNews 07 май 2016 в 11:56 3006 6

Неполитическите зависимости нанасят поражение върху лявата политика и тя страда много повече от дясната, защото зад тях надничат частни и бизнес интереси. На някои места БСП се използва като търговска марка тъкмо за прокарването на такива интереси. Крайно време е това да спре. Ние се противопоставяме на този процес.

Това коментира досегашният лидер на БСП и кандидат за нов мандат на поста Михаил Миков по време на 49-тия конгрес на партията.

Той отново призова за предсрочни парламентарни избори.

По думите му на БСП се пада задачата да гарантира и представи алтернативно управление на страната. "Задачата ни е да покажем, че налаганият с десетилетия ултранеолиберален модел има алтернатива", обясни той.

Той заяви, че "българската демокрация е болна", а симптомите са недоверието на гражданите в институциите и политиките, както и големите социални и икономически неравенства.

По думите му причините за това заболяване са в невъзможността на демокрацията да се противопостави на натиска на неолиберализма. "Това е грешното схващане, че няма ляво и дясно", добави той.

Миков коментира, че българите не искат да гласуват и това няма да се промени с въведеното от управляващите задължителното гласуване. „Какъв е смисълът да гласуваш, след като после някой ще пренапише протокола от избирателната ти секция?", каза той.

"Все повече хора разбират, че нищо не зависи от тях, че правото им на избор е отнето от онези, които опорочиха изборите и които смесват лявото с дясното", каза още той.

Според Миков спорът между лявото и дясното не е приключил. „Лявото ще си извоюва своя възход с последователност и почтеност. Свикнаха да приемат БСП като част от статуквото, а това трябва да се промени“, каза той. По думите му Столетницата трябва да отстоява по-силно справедливата държава и да върне. 

Миков каза още, че най-голямото предизвикателство пред партията е да не отстъпва от приоритетите си и да не отстъпва от обещанията си, когато участва в управлението на страната. "Трябва да върнем на хората чувството, че те определят какво да става с държавата", каза още той. 

Той каза още, че десният преход е влошил състоянието на местното самоуправление "Те трудно водят самостоятелна политика за местното население, държавата прехвърля на общините все повече задължения без да ги обезпечи", каза лидерът на БСП и благодари на кметовете от партията.

Лидерът на БСП подчерта, че липсва политика за справяне с демографската криза. "София не е България", каза той. По думите му нивата на неграмотност в момента са съизмерими с тези от средата на миналия век.

Той изтъкна, че България няма ясна политическа позиция по важни международни теми, а "чака началниците да кажат". Той заяви, че България не е фронтова, прифронтова, а още по-малко воюваща страна с Русия. При тези думи залата избухна в аплодисменти. Миков настоя за отмяна на санкциите към Русия, както и за бързо приемане на страната ни в НАТО. Той поиска и ясна позиция на страната ни по отношение на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

'Външната ни политика не може да бъде разменна монета за някакви други, не на българите интереси", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12076

6

Bitler

07.05 2016 в 17:55

Кой каза червени боклуци?

77927

5

El Commandante

07.05 2016 в 16:11

Това за Жан Виденов е абсолютно верно, споменах го като част от целия период в който БСП е била в позиция да определя политики и да налага модел.

8359

4

ОФчар

07.05 2016 в 16:10

Темата БСП е болезнена за ШИМЕЛА и засега е кротък ;)

Миков сигурно говори за "алтернатива" на корупцията и олигархията.

13685

3

mclaranist

07.05 2016 в 13:21

Само с едно правителство не съм съгласен. Това на Жан ВИденов. И до сега ще споря с всеки който критикува Виденов. Човека просто бе ,,жертван", а с него и страната за да се наложи моделът който в момента има в България. Той бе последният политик, който реши да се съпротивлява на МВФ, СБ и безмилостната приватизация. Е заплати за това с ,,пуч", инфлации, революция и забвение. Но и до сега това е единствения политик, който е влязъл с едно яке и си излезе с него. Живее си в панелката и си преподава в Университета. Колко политици и министри от прехода са така ;)

13859

2

Daering

07.05 2016 в 12:23

Комунистите са имунни откъм позоваване на дати, факти и като цяло минали събития, така че тези имена и години, дето си ги споменал, не им говорят нищо.

Част от нашите комуняги ще ги отрекат тия дати, част от тях ще те уверят колко добре сме били по времето на тези "лидери", а другата част ще те нарекат "соросоид", "европеденещо си" или там някое от техните заучени фрази, щото толкова си могат.

Само следете темата - по коментарите ще ги познаете. :)

77927

1

El Commandante

07.05 2016 в 12:09

"Задачата ни е да покажем, че налаганият с десетилетия ултранеолиберален модел"

Чакай,чакай, спирам те още тук Другарю Миков!
Нека погледнем все пак фактите:

Правителства на БСП след 89та:

8 февруари 1990 - 20 декември 1990
Андрей Луканов

30 декември 1992 - 17 октомври 1994
Любен Беров

26 януари 1995 - 12 февруари 1997
Жан Виденов

17 август 2005 - 27 юли 2009
Сергей Станишев

Е кой е налагал викаш ултранеолиберален модел?


 
X

Да помогнем на украинските деца!