Мика Зайкова ще открие първото заседание на 45-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание

OFFNews Последна промяна на 13 април 2021 в 19:51 4022 0

Новоизбраното 45-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на 15 април от 9.00 часа в старата сграда на парламента на пл. "Народно събрание" 2, съобщи пресцентърът на парламента.

Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова, се посочва в съобщението.

От парламентарния пресцентър припомнят, че на първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

От пресцентъра информират още, че президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото пленарно заседание. Румен Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание. Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 45-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово, се посочва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови