Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Местан: ДПС е от световно значение

OFFNews 12 септември 2014 в 08:09 5845 11

Лютви Местан, лидер на ДПС.

"ДПС е откровено светска партия с ясна либерална идентичност и с оглед на етно-религиозните проблеми не само на Балканите, но и в света съществуването й е стратегическо предимство на България."

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в интервю за "Стандарт".

Той очаква всички основни политически сили в страната да проумеят, че самоцелната агресия срещу ДПС, опущенията в изолационизъм са опасни и по никакъв начин не кореспондират с националния интерес и сигурността на страната.

"Нека спрем със заклинанията, че коалиция няма да има, защото само вотът ще определи партньорите във властта, не емоциите и не партийните щения.

Ние не крием предпочитанията си към коалиционния формат не защото той се явява единствено възможният, в който бихме били част от управлението, а защото, предвид на тежките предизвикателства пред страната, това е по-работещата формула на властта.

Реформите не са по силите на една партия, колкото и голяма да е тя", коментира Местан.

По думите му именно говоренето за радикални реформи и последващите негативи за този, който ще ги извърши са особено характерни за реториката на ГЕРБ и лично на лидера й Бойко Борисов.

Според него "Борисов е разкъсван между желанието си за втори път да бъде припознат за месия, и ясното съзнание, че месианството в българската политика е отминало".

"Въпрос на политическа отговорност и зрялост е да не се експлоатират партийно егоистично от опозицията. Ние в ДПС сме готови да поемем и такава отговорност. Призовавам партийните лидери да се съгласят с предложението ми следващият кабинет да има толеранс не традиционните 100 дни, а 200, защо не и 300 дни. И е добре това да се заяви, преди да са ясни изборните резултати, преди да се знае кои ще управляват и кои ще са в опозиция. Напомням, че на кабинета "Орешарски" не му бе предоставен и 100 секунди толеранс", твърди още Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews