"Срещата Местан-Ердоган е изключително лош политически знак"

OFFNews 13 септември 2014 в 09:37 12820 9

"Ако е имало такава среща, това е изключително лош политически знак. По време на политическа кампания, когато турските власти се ангажират с една партия, това не е в полза на междудържавните отношения. Изключително лош политически гаф." Така Осман Октай коментира пред Нова тв съобщението на пресофиса на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за състояла се на 12 септември в президентския дворец Чанкая в Анкара среща между Ердоган и лидера на ДПС Лютви Местан.

Пресофисът на Ердоган не уточни за какво се е говорило на срещата.

Турските медии пишат, че на нея са присъствали още зам.-председателят на ДПС Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

Октай заяви, че изборите на България се фалшифицират в секциите в Турция.

"Всеки трябва да има право да гласува. Друг е въпросът как се употребява това право в България и особено в чужбина. Доколко се фалшифицират изборите в тези секции. Каквото и да ми говорят от МвнР през последните 10-15 г. за изборите в Турция, откакто Ердоган е на власт, има доказателства, че се дописват и фалшифицират протоколите. Най-лошото е, че българските власти нямат рефлекси да контролират този процес", заяви Октай.

"Там няма независими наблюдатели, всичко е в ръцете на консулството - контролирани хора, назначени от представителите на ДПС във властта. Няма начин там да се проведат честни избори. Всички граждани с избирателни права в Турция, изгонени от България през 1989 г., притежават два документа - с българско и с турско име. Пример за това е Феим/Петър Чаушев, който беше в управлението два мандата. На 5 октомври е най-големият празник на мюсюлманите и 80% от тези хора ще са при семействата си в България. Те могат да гласуват с единия документ тук, а та да бъдат дописани в списъците - мъртви души, които са гласували, без да са присъствали", заяви още Октай.

Не само в Турция се манипулират изборите, това се случва и в България, заяви още Октай и даде пример с гранично село в Шуменско.

В списъците на избирателите там бяха дописани 220 души. Доказахме пред съда в Шумен, че 65 от тях не са били в България, а са "гласували", заяви Октай.

"Казвам, че в секциите, не само в Турция, а примерно в Дулово, Омуртаг, Исперих, Крумово представителите на другите формации са наясно, те изкарват парите на местните дерибеи от ДПС. Те представят списъците на свои хора и те биват вписани", допълни той.

"Ако партиите не работеха в полза на модела „Доган“, той нямаше как да съществува", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!