Quantcast

Местан даде урок по български език на депутатите (видео)

Елица Мартинова Последна промяна на 05 юни 2013 в 14:08 43870 132

Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС

 Кратък урок по български език изнесе пред народните представители председателят на ДПС Лютви Местан.

Поучителните му думи бяха част от дебатите по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Този въпрос е реторически", каза в хода на изказването си Местан, а от залата се дочуха корекции в изказа му. Председателят на ДПС обаче не остави подвикванията без коментар и изнесе кратък обучителен курс по граматика.

"Въпросът е реторичеСКИ. Когато г-н Цветков започне да ме учи дали въпросът е "реториЧЕН"  или "реторичеСКИ", става много интересно . Ралзиката между "реторичен" и "реторически" е  разликата между качествените и относителни прилагателни в българския език. Относителните прилагателни, за разлика от качествените, не се степенуват. Един въпрос, ако е реторически, той е реторически - не може да бъде по-реторически или най-реторически. И когато едно прилагателно не може да се степенува, то е на "ически". Ако може да се степенува, е на "ичен". Например, един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, той не може да бъде по-технически, а трети - най-технически", преподаде Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2014 в 17:32

ритори4ен,Николай 4елцов прав си с една вметка,4е дублетното ритори4ески е архаи4но и в известен смисъл диалектно,а това е и неправилно,така 4е местан ага,колкото знае май4ения си толкова знае и българския...поналапал се от тук-от там,кат доган ага,те и философията са я 4ели до субект и обект с визията,4е перманентните им избиратели разбират колкото свиня от кладен4ова вода...

25.10 2013 в 13:51

Аз мисля, че няма нищо лошо децата да учат майчиния си език. Но мисля, че това не трябва да става на сила или да е задължително. Познавам много българи, които живеят в чужбина. Не на всички децата им говорят или учат български език. Това е решение, което трябва да вземе семейството, а не държавата или политиците. Аз лично бих записала детето си на уроци по български език. В Европа, обаче училищата не предлагат такива курсове, защото ако го направят трябва да има за всички, а в някои държави децата са от много различни националности като се започне от Китай и Виетнам и се стигне до САЩ, Франция и Испания. Освен това имам близки приятели арменци. Някои от тях говорят арменски, други не знаят нито една дума. Въпрос на избор.

25.10 2013 в 13:34

Не спорете, кой какъв е по народност. Този спор трябва да остане в миналото, не само в България, но и в Европа. Няма никакво значение, кой къде се е родил и от какъв етнически произхо е. Важното е как се чувсва и какво има в главата си. Даже според мен няма толкова голямо значение, колко добре граматически хората говорят някой език, който и да е той. Езикът е само средство за комуникация. Ако целта комуникация е постигната, значи всичко е наред. Езиците се развиват и това е естествен процес, последствие от възможността за бързо придвижване и културна обмяна. А иначе в българския парламент, първо трябваше да са научили средството си за комуникация, защото това се прави от 1 до 5 клас, и второ вместо да се занимават с уроци по граматика би трябвало да се занимаят с бюджета на държавата до края на годината, защото нещо се чува, че здравната каса няма намерение да плаща на болниците, така че около коледа може и да останем без болници.

20.06 2013 в 22:19

Az ne sum na tova mnenie za6toto jiveem v edna demokrati4na strana i nikoy nikogo ne moje da durji negramoten.Vtoroto koeto e za6to Bulgarite kato sa gramotni na4eteni i umni se ostavqt da gi komandvat tehnite politici po tozi na4in ? S uvajenie .

10.06 2013 в 15:32

"Блогът „Отворен парламент – граждански гласове“ се свързал с Института за български език към БАН за становище.
"Риторичен" и "риторически" са кодифицирани като дублетни форми – т.е. употребата и по двата начина е правилна. Няма как да се приеме тълкуването на г-н Местан, че едва ли не „риторичен“ е качествено прилагателно, а „риторически“ е относително прилагателно. Това са две форми на едно и също относително прилагателно, което не може да се степенува. "

10.06 2013 в 14:11

ami ti znae6 li kakav si po narodnost:))))

<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

09.06 2013 в 13:50

kogo naricas ti bay be ...

<em>Коментарът беше редактиран заради нецензурно съдържание. Моля, пишете на кирилица.</em>

08.06 2013 в 10:16

ISKA TI SE ;)

07.06 2013 в 20:53

Пише се 'български', тоест с малка буква.

07.06 2013 в 20:38

Към sancho: трябва да е 'правилнияТ", тъй като е част от съставно именно сказуемо. Пълен член се пише не само при подлога.