Медицинските сестри напуснаха Партийния дом доброволно, не получиха обещания

OFFNews 06 март 2020 в 21:02 4445 2

Снимка BGNES

Бойка Атанасова на прозореца в Партийния дом

Барикадиралите се повече от 24 часа медицински специалисти излязоха от сградата на бившия Партиен дом, сега сграда на парламента, без да получат обещания от властта. Исканията са им за достойно заплащане и реформа в здравеопазването. Пред журналисти техният представител Мая Илиева обясни, че споразумение с управляващите не е постигнато.

“Подразни ни фактът, че те работят 5 минути, ние бяхме отишли да говорим с тях, с господин Ананиев, искахме с д-р Дариткова и с всички лекари, които са там, искахме най-накрая да ни чуят и да стигнем до някакво решение. Защото ние една година сме по протести, една седмица стояхме на палатки”, каза Мая Илиева за вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия. Тя допълни, че вече са изтощени, защото не са спали от три дни.

Според нея е можело да се стигне до насилие при опита на НСО да ги изведе от сградата, защото са я хванали за ръката. "Но в момента, в който разбраха, че сме на живо (през Фейсбук бел. ред.), ме пуснаха", допълни тя.

Това не означава край на протеста - той ще продължи, категорични са сестрите. Те ще продължат да настояват за изпълняване на исканията им.

От НСО обясниха, че разговорите с тях са продължили до последно и в крайна сметка петте жени доброволно са напуснали. На място са дошли техните адвокати, а на входа на сградата ги е чакала жандармерия. Все още не се знае дали са задържани от полицията.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е в Брюксел.

Напрежението ескалира, след като един от медиците - Бойка Анастасова, излезе тази сутрин през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия Партиен дом, застрашавайки живота си. Тя проведе интервю на живо за Би Ти Ви, като каза, че е била блъскана от охраната и няма доверие на Националната служба за охрана, чиито служители излязоха на перваза в опит да я приберат. Сред тях беше и шефът на службата ген. Красимир Станчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

07.03 2020 в 02:25

Прогресивните сили в държавата си отдъхнаха - водени от верните чеда на партията, те за пореден път смачкаха фасона на някакви наглеци дръзнали да се оплакват от лоши заплати и мизерия в Неговата държава. Като в един юмрук се обединиха синдикати, лекари, парламентаристи и най-прости партийни членове. Някои от последните дори заявиха, че са готови да дадат живота си ако Той им нареди било то като се запалят или пък като се удавят - зависи от това дали ще потече вода от София за Перник.
Драмата приключи и всички отново заживяха спокойно в блатото, което даже и коронавирусът избягва.

6500

1

petio01

06.03 2020 в 23:13

Некадърни са ни управниците, ама много некадърни. За сравнение в Румъния от 3610 леи (равностойността на 1490 лева) през миналата година, от 1 януари 2020 началната заплата на сестра се увеличи заедно с всички бюджетни заплати, с 25% до равностойността на 1862 лева. През септември пенсиите ще нараснат с 40%. За който не вярва - ето заплатите на лекари, сестри и друг медицински персонал там
https: medijobs.ro blog salariile medicilor si ale asistentelor in 2019