Манолова учреди партията си: Изчакахме 130 дни, стига толкова с подмяната (галерия)

OFFNews 01 май 2022 в 15:24 3209 2

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

"Изчакахме 130 дни, дадохме толеранс и видяхме посоката. Стига толкова с подмяната. В парламента няма социална партия", заяви лидерът на партия "Изправи се, България" Мая Манолова на учредителното събрание, на което присъстваха над 800 делегати.

"Днес учредяваме социалната партия на обикновените хора. Партията ще се бори за пенсионерите, работещите хора, дребните земеделски производители, самостоятелните майки, хората с увреждания", каз още тя. 

По думите на Манолова партията няма да е като никоя друга, защото вместо партийни организации стъпва на инициативни комитети и протестни групи, които се борят за различни каузи. Мая Манолова се ангажира, че не "групите за действие" ще работят за началството, а ръководството ще работи, за да им помага да постигат каузите си.

"Заемам се с трудовата реформа в държавата. Трябва ни нов социален договор. Българите са работещи бедни! Докарани до бедност, въпреки труда си. Нов социален договор – за голямата трудова реформа в полза на трудещите се: стремглаво увеличаване на минималната работна заплата, но с не по-малко от ръста на цените на малката потребителска кошница; въвеждане на почасово заплащане на труда; поетапно въвеждане на 4 дневна работна седмица; регламентиране на хоум-офиса", добави тя. 

Това е една от трите основни каузи, с които се заема новата партия редом с борбата с корупцията и опазването на зелена България.

На 1 май, по случай деня на труда от "Изправи се, България" проведоха и шествие до триъгълника на властта, от където обявиха, че стартира подписка с искане за подкрепа на домакинствата в кризата. Шествието беше под мотото "Силата е в хората". Исканията им са за 0% ДДС върху битовите сметки и стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата; необлагаем минимален доход равен на минималната работна заплата; таван на цените на основни хранителни продукти; дотиране на първите 60 л. гориво за домакинства с доходи под 2500 лв./месец; и преизчисляване на пенсиите на база средномесечен осигурителен доход за предходната година.

Лидерът на най-новата формация не спести критиките си и към управляващата четворна коалиция.

"Обикновените хора в България останаха без представителство, и за това специална заслуга има партията на Нинова. Виждаме десните мерки, но левите цели ги няма. Всички принципи на социалната политика в интерес на мнозинствата, на бедните и на потисканите, бяха предадени. Домакинствата бяха оставени сами да се справят с галопиращите цени, компенсациите за скъпия ток за фирмите спира от днес, пенсионерите бяха ограбени от правителството, олиото вече го има само на таблото на министерството на икономиката, хлябът Добруджа вече се продава за 2,79лв", каза тя. 

Ръководството на новата партия се състои от 37 членове.

Целият списък на националното ръководство на партията можете да намерите тук

Цялото видео от учредителното събрание на Изправи се България можете да намерите тук

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1273

    2

    Johnny B Goode

    01.05 2022 в 16:57

    Като се появи и партията на резидента Радев и проекцията му Янев "Наг.зи се България" и картинката ще е пълна.

    10307

    1

    AntiZ

    01.05 2022 в 16:08

    В България партиите са на път да станат повече от електората.
     
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews