Манолова: Съдебната реформа може да е алиби за преразпределяне на влиянието

Според Манолова БСП може работи с АБВ на местните избори

OFFNews 21 януари 2015 в 20:19 3928 2

Мая Манолова

"Има всички възможности реформата в съдебната система да се превърне в поредната пушилка или едно алиби, за да скрият опитите си за преразпределяне на влиянията в съдебната система".

Това каза депутатката от БСП Мая Манолова в ефира на БНТ.

"Още когато беше представена актуализираната стратегия за съдебна реформа, аз заявих, че ще я подкрепя и че ще настоявам и колегите ми от парламентарната група да я подкрепят. Според мен няма политик, който да не признава, че в тази толкова важна сфера е необходима реформа. Това го искат и гражданите, и бизнесът, и магистратите", припомни Манолова. 

Тя обаче поясни, че гласуваната от парламента стратегия за реформа в съдебната система е само едно намерение за такава от страна на сегашното управление.

"Дали то е искрено, ще стане ясно в момента, в който видим съответните законопроекти", каза още Манолова.

"Когато сред основните флагмани за реформите в съдебната система е Цветан Цветанов, не съм убедена в искреността на тези, които формално внесоха и стоят зад съдебната реформа. Това, от което магистратите имат нужда, не от смяна на господарите, а от независимост", категорична беше червената депутатка. 

По повод подадената от лидера на АБВ ръка за местните избори Манолова заяви, че на национално ниво подобно единодействие е трудно за реализация, но на местни избори е най-разбираемото.  

"Хората по места, симпатизантите на лявото биха разбрали такова единодействие, по-скоро те не биха разбрали защо на национално ниво АБВ и БСП не биха си подали ръка в името на една силна социална местна власт", допълни тя.

"От къде се появява този допълнителен един милиард за санирането. Ясно е че тази програма за санирането е инструмента, с който ГЕРБ се кани да спечели местните избори", коментира още Манолова. 

"Това, което чухме днес от президента, по структура и съдържание приличаше на новогодишно обръщение",  каза тя в коментар за пресконференцията на държавния глава по повод третата година от встъпването му в длъжност. По думите й Плевнелиев продължава да не възприема, че трябва да е обединител на нацията. 

"Не може да не кажеш нищо лошо за двете правителства на Борисов, а да се изказва негативно само за едно", смята социалистката.

Показа, че не може да е смел и равноотдалечен президент, подчерта Манолова и добави, че за Плевнелиев все по-малко има смисъл да говорят политическите сили. Днешното му поведение бе потвърждение на това, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!