Мая Манолова внася законопроект за цената на водата, иска незабавно изслушване на КЕВР

OFFNews 27 юли 2021 в 12:23 1558 1

Лидерът на коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обяви на брифинг, че парламентарната група внася законопроект за изменение Закона за регулиране на ВиК услугите. 

От групата ще поискат и изслушване на КЕВР още през тази седмица заради намерението на регулатора да повиши цената на водата средно с 30% от 1 януари 2022 г. 

"След вдигането на цените на парното, тока, природния газ и основните продукти за домакинствата ще бъде невъзможно да плащат нова, по-висока цена на водата", каза още Манолова. 

По думите ѝ коалицията цели да даде "глътка въздух на българските семейства, за да могат да оцелеят". Лидерът на коалицията обясни, че на 31 декември изтича 5-годишният период след започването на водната реформа. "Нищо добро не се случи за българските граждани, а само ежегодно повишаване на цената на водата - нито качеството на питейната вода се повиши, нито течовете спряха", посочи тя. 

Според нея резултатът е един - "плащате повече, а не получавате нищо по-добро".

"Вчера са обявени на сайта на КЕВР бизнес плановете на отделните ВиК дружества", заяви лидерът на "Изправи се! Ние идваме!".

Манолова обясни, че в мотивите към законопроекта са добавени в таблици и какви цени искат дружествата за следващия 5-годишен период, като увеличението стига до 125% в Сливен, а в Шумен, където "водата е негодна за пиене" - през 2022 г. цената ще е 4,60 лв., а в края на 2026 г. ще е 6,50 лв. "Увеличение с 90% на вода, която е негодна за пиене", смята тя. 

В законопроекта си от коалицията предлагат бизнес плановете да бъдат отложени с една година, както и да не бъдат за 5, а за 3 години. 

"Не е ясно как КЕВР и ВиК асоциациите са изчислили основните параметри, които влияят на определянето на цената на водата след пет години", уточни Манолова.

Освен това се предлага и по-справедлив механизъм, чрез който да се определи цената на водата за 2022 г., като за база се използва цената за 2021-ва година, като трябва да се отчете и изпълнението на различните показатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови