Среднощно заседание за Изборния кодекс: какво приеха депутатите

ОFFNews Последна промяна на 21 февруари 2014 в 08:24 9354 9

Избори
Избори

До късно вечерта снощи парламентът заседава, за да гласува на второ четене новия Изборен кодекс.

Депутатите удължиха работния си ден до 19 ч., а впоследствие и до полунощ.

Какво бе прието на 15-часовото заседание?

- На евровота ще има преференциално гласуване, като прагът за него е 5%, а за парламентарните избори - 7%;

- Избирателят ще има право да пренарежда листите с отбелязване на предпочитан кандидат (т.нар. преференциален вот), но не и да промени водача на листата.

- Прие се изискването за уседналост - за евродепутати ще могат да гласуват само български граждани, които през последните три месеца са живели в България или друга страна от Европейския съюз. Това важи и за постоянния, и за настоящия адрес. Не се прие искането на ДПС да е достатъчен само единият адрес. За национален парламент ще могат да гласуват само гражданите, живели поне 6 месеца в съответното населено място.

- Няма да има мажоритарен вот, дори за избор на Велико народно събрание. Народно събрание ще се избира по пропорционална система.

- Вотът ще е валиден, само ако избирателят е гласувал със знаци "Х" или "V". Избирател, който сгреши при поставянето на знака, може да повтори гласуването си с нова бюлетина само веднъж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2014 в 05:38

Чета аз по-горе, че под партийно робство сме били след тези решения!?! И се питам Хората които го мислят това, дали осъзнават, че говорят глупости? Ако въведат в България мажоритарна система- жална ни майка !!! ДПС ще имат към 50+ депутати, БСП към 90, а Бойко и той там някъде около 90...И какво правим радваме се, че сме избрали партиини хора, ама не от листа, а лично, мажоритарно, ама че те пак същите няма никакво значение !!! В Европа са не повече от 3 държави които имат мажоритарна избирателна система, ако беше такава далавера то поне германците, ако не други щяха да го правят ...

21.02 2014 в 11:22

Тоталната забрана на мажоритарния вот окончателно обезсмисля смисъла да се гласува. Не знаеш за кого гласуваш, не знаеш за какво гласуваш и най-важното - тотално е отрязана обратната връзка.
Сега остава да прекръстят България на Партийна клоака България /ПК България/.
България падна под партийно робство.

21.02 2014 в 10:56

Сега се сетиха за тоя Изборен кодекс. Дали е случайно това бързане в последния момент?

21.02 2014 в 10:31

Подкрепям с две ръце принципа за уседналостта и преференциалното гласуване. Ще се отразят положително както на проблема с изборния туризъм, така и за този с йерархичността в листите.

21.02 2014 в 09:50


Изглежда ми разумно. Доколкото е разумно плебеите да имат право на глас.
Т.е. абсолютно неразумно.

21.02 2014 в 09:15

Е, вече тотално ни заеГаха изгнаниците в чужбина.

21.02 2014 в 09:09

Къде точно се отбелязва уседналостта?Примерно - била съм един месец в Тайланд през март - гласувам с лична карта.

21.02 2014 в 09:08

Гробарите, защо като бяхте на власт не споменавахте думичката лустрациа....аааа защото всичките ви водачи са комуноиди, нали се видя че като ви изгониха от зелника, един по един започнахте да се присламчвате към новите комунистически "проекти".
Идеята за референдум е, не защото някой му пука какво иска народа, а да могат оФсите да отидат да гласуват та да легитимират комунистическата власт, защото на евроизборите я отидат да гласуват 20% комундели я не.

21.02 2014 в 08:52

Няма да позволя, пачата Мая Манолова да ми пише изборен кодекс !
Затова, призовавам всички, които искат промяна, да посетят най-близкия щаб на ГЕРБ, за да подкрепят инициирания от президента Плвнелиев референдум!

Оставка, избори, лустрация на ДС!!