Лиляна Павлова изпрати Министерството по европредседателството на патерици

OFFNews 20 декември 2018 в 11:45 5629 0

Депутатите окончателно приеха закриването на ведомството за европредседателството, а Лиляна Павлова беше освободена от поста си на министър на българското председателство на съвета на ЕС 2018. Самата Павлова се появи в парламента на патерици, след като вчера се оказа, че е счупила крака си.

По време на дискусиите за европредседателството похвали дойдоха от редиците на управляващите. Депутатът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов заяви, че Лиляна Павлова се е справила перфектно, а министрите не са имали почивен ден и са били на "тежък режим". Според Симеонов изпълнителната власт изпълнила перфектно ангажимента си и заради това много от нашите европейски партньори научили за България, и то само хубави неща.

Неговата лична оценка обаче била 5,5, като по негови думи половинката липсва заради недостатъците, показани от политическата прослойка на България. "Беше направено всичко възможно да бъде опропастена функцията на изпълнителната власт. Не бяха протести, вотове на недоверие, прегръщане на чумави кози", коментира Симеонов.

От левицата разкритикуваха управляващите, че министерството е трябвало да бъде закрито по-рано, а не на края на годината. Депутатът от БСП  Драгомир Стойнев също така изрази мнение, че успехът на Председателството предстои да бъде изяснен "Ако България не бъде приета в Шенген по въздух, вода и и суша, това ще бъде пълен провал за правителството и Председателството", коментира той.

В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пожела на Стойнев "да стане по-позитивен и градивен в изказванията си през 2019г.". Цветанов определи Председателството като перфектно и заяви, че страната ни изпълнила ангажиментите си с достойнство. "Не сме възприемали Председателството като Председателство на ГЕРБ, а на България. Работили сме и сме защитавали националните интереси.", коментира той.

След гласуването Павлова благодари пред журналисти за подкрепата и доверието, които получила, и заяви, че приключва мисията си с достойнство и оценка за добре свършена работа. На въпроса какво предстои пред нея, Павлова отговори, че още е рано да се коментира. Очаква се обаче тя да поеме управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Председателството на България беше част от ротационното трио Естония-България-Австрия. На отчета си 19 декември Лиляна Павлова заяви, че 22 млн. лева от предвидените разходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови