Лятното часово време - причина за отлагане на вота за 4 април

OFFNews 15 януари 2021 в 18:35 6338 0

Промяната към лятно часово време, при която може да се обърка отварянето на секциите, е една от причините президентът Румен Радев да се откаже от насрочване на вота на 28 март, обясни главният му секретар Димитър Стоянов.

Вчера Румен Радев издаде указ, с който насрочи парламентарния вот за 4 април.

Според Стоянов водещо за решението на държавния глава е да се осигури достатъчно време за изпълнителната и законодателната власт "да си свършат достатъчно добре работата и да подготвят провеждането на едни честни избори в условия на пандемия".

И напомни, че по време на консултациите с президента председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) обяви, че за НС е достатъчна една седмица, за да вземе решения по необходимите закони.

На въпроса защо вотът не беше насрочен за май, когато ще е по-топло и прозорците на секциите ще са отворени, главният секретар отговори така: "Много е важно да се знае, че това правителство ще остане безконтролно. На 26 март приключва дейността на парламента. Кой ще контролира правителството на г-н Борисов. Абсурдно е това правителство да бъде оставено без контрол от парламента, то и сега този контрол не е кой знае какъв, но все пак“.

Стоянов коментира, че изпълнителната и законодателната власт имат достатъчно време до 4 април да се справят с проблемите, ако имат воля да го направят, но засега управляващите демонстрират, че не желаят да се справят с тях. Например с проблема за гласуването на българите в чужбина, които ще бъдат ощетени в условията на пандемия.

"Проспаха (управляващите) една година за подготовка на изборите в условия на пандемия. На консултациите беше констатирано, че нищо не е направено – нямаме здравен протокол, няма договор за доставка на машините, няма методика за изпитване на машините. Създава се предварително недоверие по отношение и на машинния вот, и на изборния процес", бе категоричен Димитър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови