Лена Бориславова все пак ще се закълне като депутат, ЦИК прие заявлението ѝ само за сведение

Йорданка Веселинова 11 април 2023 в 16:41 3519 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветозар Томов

ЦИК не разгледа искането на Лена Бориславова от "Продължаваме промяната-Демократична България" да се откаже от депутатското си място в 49-ото НС в последния момент. Комисарите решиха, че не могат да вземат отношение по казуса и оставиха заявлението й само за сведение.

Лена Бориславова се отказа да е депутат

По-рано днес Бориславова обяви в социалните мрежи, че се отказва от мястото си като народен представител. Тя обясни, че ще поеме координацията за местните избори в София, а на нейно място следва да влезе седмият в листата на ПП-ДБ в 24 МИР-София Петър Петров.

Преди минути по време на заседанието на ЦИК бе посочено, че в края на миналата седмица изтекоха сроковете за отказ от депутатско място, а ЦИК обяви поименния състав на 49-ото НС. Това е и причината, поради която комисарите отхвърлиха искането на Бориславова.

Тя все пак ще може да се откаже от мястото си, но след като се закълне като народен представител в 49-ото НС.

По време на заседанието на ЦИК се заформи дебат, в който се чуха две тези. Според Красимир Ципов от ГЕРБ заявлението е подадено след като срокът е изтекъл, заради което комисията няма правомощия да се произнесе по казуса. Според Цветозар Томов от ДБ обаче искането ѝ следва да бъде отхвърлено, тъй като тя вече е избрана за народен представител. Росица Матева от "Изправи се! Мутри вън!" пък бе на мнение, че заявлението следва да се изпрати в Народното събрание, тъй като ЦИК не може да се произнесе по него. В крайна сметка комисарите решиха, че не могат да решат и мъдро отсъдиха, че приемат искането на Бориславова само за сведение.

Така утре точно в 10:00 ч. Лена Бориславова ще трябва да се закълне като депутат, а след това да реши дали и кога ще се откаже от мястото си в новия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови