Лена Бориславова: Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2022 в 18:31 2277 0

Снимка БТА

Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо, заяви пред бТВ говорителят на правителството Лена Бориславова.

Тя съобщи, че на вчерашната среща на управляващата коалиция, посветена на съдебната реформа, са присъствали лидерите на четирите формации, както и експерти.

По думите ѝ тази среща е необходима, за да се начертае пътната карта за съдебната реформа. Набелязани са първите два приоритета на кабинета в тази област: закриването на спецправосъдието, както и реформата в КПКОНПИ.

Бориславова бе категорична, че делата от специализираните съд и прокуратура няма да бъдат прекратявани. Нещо повече - на забавените дела ще се даде нов тласък след закриването на спецправосъдието.

Срок за тази реформа все още няма, тъй като вчера е постигнато съгласие единствено за провеждането на експертни срещи по темата. Чак след тях ще се внесе законопроектът в Народното събрание.

"Един законопроект не бива да е писан на коляно и набързо, за да бъде качествен", заяви тя.

Бориславова отрече и тезата, че след реформата КПКОНПИ ще се превърне в алтернативна прокуратура. Тя припомни, че в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ е заложено разделянето на антикорупционната комисия. По думите ѝ все още е рано за разговор за лицата, които ще оглавят тези два органа.

Визитата на Кирил Петков в Скопие

Днешната среща доказа, че това е добър ход, отбеляза Бориславова и отхвърли твърденията, че изборът на Петков да отиде при колегата си от Северна Македония е погрешен.

Тя подчерта, че от срещата има резултати, заради което спорът за решението на премиера изобщо вече не трябва да стои. По-рано днес България призна краткото име на западната ни съседка - Северна Македония вместо Република Северна Македония. Скопие пък изпрати нота до ООН, че името засяга само страната, а не географската област и по този начин се отказа от евентуални териториални претенции към България.

Бориславова допълни, че според принципа за реципрочност е било ред на българската страна да направи визита в Скопие. По думите ѝ такава е и позицията на премиера, който смята, че този ход е ход на силния, който отива и заявява своите позиции.

Говорителят на правителството подчерта, че изграждането на транспортния коридор номер 8 остава приоритет на кабинета, както и че това ще бъде една от основните теми на следващите двустранни срещи между София и Скопие. Тя е на мнение, че срокът от 60 дни за създаването на авиолиния между България и Северна Македония, какъвто по-рано даде Кирил Петков, е напълно реалистичен.

Бориславова отрече твърденията, че САЩ оказват натиск на правителството за Северна Македония - кабинетът няма да работи под натиск, а "само и единствено, когато има постигнати резултати, които са в интерес на България и българското общество".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови