Лена Бориславова: Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски

OFFNews 26 април 2024 в 09:17 2285 5

Лена Бориславова

Снимка БГНЕС

Лена Бориславова

Голямата грешка на ПП от последния мандат бе, че влезе в сглобката с ГЕРБ и подцени колко зависими са те от ДПС. Шефът, ръководителят на ГЕРБ, е Делян Пеевски. И дори Христо Иванов, който много по-дълго е на политическата сцена, е силно изненадан колко дълбоко скрита е тази власт.

Това коментира в сутрешния блок на bTV Лена Бориславова от ПП, бивш депутат и началник на кабинета на Кирил Петков от неговия мандат като министър-председател.

Все пак, ако Бойко Борисов е готов да изпълнява заложените в програмата реформи с ясен срок, би могло да има управление съвместно между ПП-ДБ и ГЕРБ, допусна Бориславова.

„Ако г-н Борисов поеме ангажимент и го спазва всеки ден и се движим по тази програма, случват се реформи имаме независими конкурси за институциите, тогава ще трябва да управляваме заедно по някакъв ясно написан и гарантиран начин. Ние сме обещали, че за реформите ще се борим и няма да се откажем. Не казвам, че е на всяка цена властта, но когато трябва да се свърши работата, имаш два варианта - да се опиташ да я свършиш, независимо от обстоятелствата и да се учиш от грешките си, или да седиш в опозиция, ако не можеш да я свършиш при сегашната композиция“, каза Лена Бориславова.

Занапред под никаква форма и по никаква тема ПП няма да работят с ДПС, подчерта тя.

„Има неща, които изискват гласове от 160 депутати. В този случай трябва да се търсят гласовете и извън ГЕРБ и ПП, както беше през последните девет месеца. Затова разговаряхме и с Пеевски. Ако те искат да подкрепят – техен избор, но няма да става на цената на обещани квоти, гарантирани места и лица като г-н Мавров в Здравната каса с досъдебни производства и преписки в ДАНС. Т.нар. сглобка не продължи след ротацията, именно защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски по начин, който не е демократичен, в регулаторите и в институциите на държавата“, посочи Бориславова.

Тя коментира и свалянето на председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ).

„В момента, в който се разпадна сглобката, г-н Желязков започна да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС. Затова и сега идва нашата реакция. Той свика комисия за „Турски поток“, принуден от необходимия брой депутати, но промени дневния ред. В абсолютно нарушение на правилата за работа на Народното събрание при оттеглена оставка, г-н Желязков погази правилника, за да осигури Здравната каса с 8 млрд., лв. бюджет да премине в ръцете на г-н Мавров, който беше избран миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това е лице, за което публично е известно, че има преписки и папки в прокуратурата и в ДАНС. Това е напълно зависимо лице, което ще управлява държавния бюджет на Здравната каса.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

26.04 2024 в 15:20

Wenc,

След като твърдиш нещо е редно да защитиш тезата си с аргументи. А не да питаш "защо мислите, че не е така".

605

4

Wenc

26.04 2024 в 15:08

Джендо, а теб кое те кара да мислиш ,че не е ?
театрото на кирето ли ?

Видя се 9 месеца кой дърпа конците в парламента.

345

3

Джендо Джедев

26.04 2024 в 13:09

Wenc,

Кое те кара да мислиш, че е? Уличните лафове на Шиши за мазните кафета ли?

605

2

Wenc

26.04 2024 в 10:48

Щото на ПП и ДБ не е...

1005

1

kokoto

26.04 2024 в 09:19

Добро утро.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша