Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лабрадорът Жерар от столичната митница спечели международна награда

OFFNews 21 ноември 2015 в 16:18 4348 1

Лабрадорът Жерар от столичната митница спечели международна награда

Лабрадорът Жерар и неговият водач от Митница Столична спечелиха първо място в дисциплината „претърсване на помещение" в състезание за митнически кучета, което се проведе в Молдова, съобщиха от Агенция "Митници".

Това стана по време на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн. В състезанието участваха 13 кучета, представители на митническите администрации на осем държави (България, Румъния, Чехия, Русия, Молдова, Украйна, Грузия и Унгария). Четириногите митнически инспектори се състезаваха в две направленията - търсене на наркотици и търсене на цигари, показвайки умения в четири основни дисциплини: претърсване на багаж, на лек автомобил, на помещение и послушание.

Българският представител Жерар се представи най-добре в претърсването на помещение, като откри укритите цигари за извънредно кратко време - под 2 минути. Така нашият лабрадор получи максималния актив от 100 точки в тази дисциплина и спечели овациите на журито и конкурентите.

В общото класиране екипът водач и лабрадор от Митница Столична спечели второ място. Това е първото участие на Жерар на интернационален форум и първото участие на българско митническо куче на международно състезание в дисциплина „търсене на цигари". Петгодишният лабрадор Жерар е едно от първите две кучета в България, специално обучени за търсене и откриване на цигари. Жерар „работи" в Митница Столична вече четвърта година, заедно с брат си Марк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!