Купуваме наземна ПВО заедно с 11 държави в рамките на ''Щит на европейското небе''

OFFNews 29 ноември 2023 в 14:00 1728 2

Снимка БГНЕС/Архив

България одобри съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе", съобщиха от Министерски съвет.

Днес правителството прие решение за одобряване на проект на меморандум за разбирателство с Белгия, Чехия, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словения относно съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе".

С одобряването на меморандума за разбирателство ще се предостави възможност България да се включи в програми за съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана.

При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана същите ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на „Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“ и ще бъдат част от единна системата за ПРО и ПВО в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

29.11 2023 в 17:50

Това е добра новина, защото ще могат да се купят модерни системи и да се преговаря за цената. Реалистично, България ще поръча 2-3 системи, но в обединение от още няколко страни, поръчката ще стане 20-30, и ще може да се искат много по-големи отстъпки в цената.

135

1

Far Rider

29.11 2023 в 16:49

Браво. Докато другите купуват оръжия за да се отбраняват ние ги купваме заради далаверата. Другите купува т системи, а ни е - прашки! Да не говорим, че с тази армия няма д аима кой да работи с тези ПВС.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки