Кунева: Регулаторите да спрат да вдигат телефона на партийни централи

Ивайло Анев 27 септември 2014 в 11:56 3255 3

Снимка Ивайло Анев

Меглена Кунева.

Регулаторите трябва да са напълно независими и да не вдигат телефона на партийни централи. Това заяви председателят на „Движение България на гражданите“ и водач на листата на Реформаторския блок за 25 МИР - София Меглена Кунева в интервю за bTV.

Според Кунева всеки политик, който се опитва да оказва влияние върху регулаторите – БНБ, ДКЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за финансов надзор и т.н. - пречи на икономиката на страната, защото тези регулатори са ключови за икономическата среда.

Кунева обясни, че стартираната наказателна процедура от Европейската комисия за забавяне плащанията на депозитите на хората от КТБ има технологичен срок, преди да влезе в Европейския съд и да бъдат наложени глоби.

"България е имала възможности да избегне глобите", добави тя и обясни, че още сега може да се приложат европейските директиви за гарантиране на влоговете и за оздравяване на банките.

"Ясно е указано в тях, че ако човек няма достъп до депозита си или този депозит не е наличен, то следва сумата, ако е под тавана от 100 хил. евро, да му се изплати в определен срок", обясни Кунева.

Тя добави, че трябва българските институции и регулатори да си свършат работата и да се следва европейското законодателство там, където българският закон неправилно прилага европейските разпоредби или е неясен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!