КС ще се произнесе за избора на Атанасова и Белазелков

OFFNews 13 февруари 2024 в 15:26 1429 0

Белазелков и Атанасова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Борислав Белазелков и Десислава Атанасова

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 68 народни представители за установяване на противоконституционност peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии. Изборът на новите конституционни съдии се оспорва пред КС и от президента Румен Радев.

Определението е прието единодушно с 9 гласа "за".

Оспорването на избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента беше внесено от депутати от "Възраждане", БСП и ИТН. 

С днешното си решение Конституционния съд присъедини делото по искане на народните представители към конституционното дело, заведено от президента.

Въпреки критиките, въпреки становищата на адвокатурата, въпреки двете дела Конституционния съд и протестите Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетви, с което встъпиха в длъжност като конституционни съдии на 26 януари. Минути преди клетвата президентът Радев обяви, че бламира клетвата на Атанасова и Белазелков.

"Сглобката" избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии на 19 януари. С гласуването си обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на КС за мандатите им. Вместо 7-годишен мандат Белазелков и Атанасова ще са в съда за 9 г.

Още преди гласуването студенти в Софийския университет се обявиха против назначаването на Атанасова. С позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна. Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков.

В същия ден президентът Радев сезира КС за избора на новите конституционни съдии и поиска те да не встъпват в длъжност. Ден по-късно конституционна жалба внесоха и от опозиционните партии в НС - БСП, ИТН и "Възраждане". Така в КС имаше две дела срещу избора на Атанасова и Белазелков. Междувременно и адвокатурата, от която тръгва Атанасова - тази в Русе, я призова да се оттегли. Проведе се и протест срещу избора на конституционни съдии.

Атанасова така и не коментира бурните реакции срещу назначението ѝ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки