И адвокатурата, от която тръгва Атанасова, я призова да се оттегли от КС

OFFNews 24 януари 2024 в 16:54 4132 3

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Десислава Атанасова.

17 стават адвокатските колегии, които подкрепят позицията във връзка с процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание.

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Русе взе решение да се присъедини към позицията. Това е адвокатската колегия, в която и до момента е вписана Десислава Атанасова.

Днес Софийски адвокатски съвет реши, че споделя изцяло загрижеността за върховенството на правото и съдбата на държавността, изразена в разпространена вчера позиция на 14 адвокатски колегии от страната по повод Решение от 19.01.2024 г. на Народното събрание за избор на двама съдии в Конституционния съд.

Късно на 23.01 такова решение взе и Адвокатски съвет Пазарджик.

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. Основен мотив в искането му е мандатът от 9 години, какъвто гласуваха депутатите от "сглобката" в петък. Според Радев този мандат е причината изборът на нови конституционни съдии да е противоконституционен. Държавният глава настоя още полагането на клетвата да бъде отложено до произнасянето на съда.

Забележки по отношение на мандата отправиха както от Инициатива "Правосъдие за всеки", които днес организират протест тази сряда пред парламента, така и адвокатски колегии от цялата страна, които вчера в позиция поискаха депутатите да отменят гласуването си, тъй като то уронва престижа на КС. Междувременно БСП също обяви, че подготвя конституционна жалба - отново заради мандата от 9 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

3

Гражданин

25.01 2024 в 00:52

Когато се научиш да разбираш текст и да напишеш 3 изречения, свързани помежду си с някъв смисъл, тогава ми задавай въпроси!

1236

2

БотоксПутю

24.01 2024 в 20:52

Във всяка съдебна система има обвинение, защита и съд. А дали адвокатите или прокурорите в БГ са полуграмотниМоже да се спори. Гешев, Сарафов например как са по отношение на грамотността и придобитото имущество?

2994

1

Гражданин

24.01 2024 в 19:54

Каква е тая адвокатура? Полуграмотни типове трупащи милиони от защита на на мафиоти и престъпници? И защо се смятат за компетентни по въпросите на КС, който всъщност не е и съд?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика