КС решава дали е противоконституционен изборът на Атанасова и Белазелков

OFFNews 09 юли 2024 в 07:27 3537 0

Десислава Атанасова, Борислав Белазелков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Борислав Белазелков и Десислава Атанасова

Конституционният съд ще разгледа по същество искането за обявяване за противоконституционен изборът на новите членове на КС Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, предава БНТ.

Двамата бяха избрани на 19 януари 2024 от 49-ото Народно събрание. Тогава с гласуването си ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години.

Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Още преди гласуването студенти в Софийския университет се обявиха против назначаването на Атанасова.С позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна.

Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков. В същия ден президентът Радев сезира КС за избора на новите конституционни съдии и поиска те да не встъпват в длъжност.

Ден по-късно конституционна жалба внесоха и от опозиционните партии в НС - БСП, ИТН и "Възраждане". Така в КС имаше две дела срещу избора на Атанасова и Белазелков. Междувременно и адвокатурата, от която тръгва Атанасова - тази в Русе, я призова да се оттегли.

Атанасова така и не коментира бурните реакции срещу назначението ѝ. Минути преди клетвата пък президента Радев обяви, че бламира клетвата на Атанасова и Белазелков.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт